StoryEditor

Smer vyčkáva s Trnkom

02.06.2011, 00:00

Predseda parlamentu Richard Sulík otvoril priestor na prihlasovanie sa kandidátom na post generálneho prokurátora v ďalšej voľbe. Termín na podávanie prihlášok je do budúceho piatka 10. júna.

Či sa k Jozefovi Čentéšovi, ktorý je kandidátom koalície, pridá aj Trnka nie je známe. Smer-SD chce čakať s jeho nomináciou na ťah Ústavného súdu. Ten momentálne opäť rozhoduje o ústavnosti verejnej voľby generálneho prokurátora. "Otázka, či bude pán Trnka kandidovať, a za akých okolností, je podľa nás v súčasnosti predčasná," informoval hovorca najsilnejšej opozičnej strany Erik Tomáš. Trnka v minulosti pripustil, že bude o druhé sedemročné obdobie na čele prokuratúry bojovať aj po odtajnení voľby. Podľa informácií HN by však mohol súboj vo verejnej voľbe odmietnuť. "V tejto chvíli je to hypotetická otázka, doktora Trnku zatiaľ nikto neoslovil," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. S Trnkom sa nám včera nepodarilo spojiť.

Ďalšia voľba, ktorá by už mala byť verejná, by sa mala konať na júnovej schôdzi. Sulík pripustil, že môže zvolať snemovňu na voľbu aj skôr. "Určite to nebudem robiť sám, ale minimálne po porade s koaličnými podpredsedami," dodal. Hoci koalícia si po problémoch s poslušnosťou svojich poslancov presadila verejnú voľbu generálneho prokurátora, Ústavný súd ju môže zastaviť predbežným rozhodnutím. Koalícia bude podľa Sulíka rozhodnutie súdu rešpektovať. "Sudca spravodajca sa musí zoznámiť s podaním a po preštudovaní pripraví podklady pre rozhodnutie pléna," uviedla hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová. Tomáš Nejedlý

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:49