StoryEditor

Plytvanie liekmi chcú zastaviť

10.02.2013, 23:00
Centrálne nákupy či liekové formuláre majú nemocniciam ušetriť 10 percent nákladov na lieky.

Vysoké dlhy štátnych nemocníc chce ministerstvo zdravotníctva dostať pod kontrolu aj novým nákupom liekov. Ten by mal byť centralizovaný a pod priamym dohľadom rezortu. Usporiť by sa tak malo ročne 10 percent z nákladov na lieky.

V prvom rade chce ministerstvo zjednotiť ceny, za aké štátne zariadenia lieky nakupujú. Ako totiž nedávno upozornili HN, niektoré cenové rozdiely sú až trojnásobné. „Cieľom je, aby všetky nemocnice nakupovali lieky za rovnaké ceny. Okrem toho chceme, aby rokovali aj so samotnými výrobcami a dodávateľmi liekov, a tlačili ich k znižovaniu cien,“ povedal riaditeľ sekcie liekovej politiky ministerstva Adam Hlôška.
Analytik INEKO Dušan Zachar túto snahu víta. Lieky sú totiž komodita, pri ktorej sa podľa neho dá veľmi úspešne realizovať centrálny nákup, a dokáže ušetriť veľký objem peňazí. „Ak by však niektorá z nemocníc vedela nakúpiť lieky ešte výhodnejšie ako pri spoločnom obstarávaní, treba jej to umožniť.“

Spoločné formuláre
Okrem centrálneho obstarávania Zachar rezortu radí, aby zaviedol pravidelné porovnávanie cien nakupovaných liekov a na jednom mieste ich aj následne zverejňoval. „Zvýšila by sa tak cenová transparentnosť a zároveň obmedzil priestor pre výrazne nehospodárne nákupy, keďže ministerstvo zdravotníctva by získalo účinný nástroj na posudzovanie a prípadné rušenie predražených obstarávaní, a zvýšila by sa tiež verejná kontrola,“ povedal.

Rezort podľa Hlôšku ceny porovnávať plánuje, poslúžiť tomu majú liekové formuláre. Tie budú vypracovávať klinickí farmakológovia, manažéri liekov, primári jednotlivých oddelení spolu s vedením nemocnice, a zároveň budú konzultované aj s ministerstvom. „Na jeho základe si každá nemocnica vypracuje ročný plán, aké lieky a za koľko bude nakupovať. Ten sa, samozrejme, môže podľa potreby meniť," priblížil Hlôška. Nový nákup by sa mal týkať zhruba 20 percent liekov, ktoré by mali tvoriť približne 80 percent financií nemocníc vynakladaných na lieky.

Niektoré nemocnice už šetria
Odhadovaná ročná úspora je podľa ministerstva 10 percent. Niektorým nemocniciam sa šetriť darí už dnes. Banskobystrická fakultná nemocnica napríklad na nákupe liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu v druhom polroku 2012 v porovnaní s prvým usporila takmer 300-tisíc eur. Detská fakultná nemocnica v Košiciach oproti roku 2011 ušetrila zase takmer 550-tisíc eur. Docielila to viacerými opatreniami. Napríklad objednávajú lieky v týždenných intervaloch a pravidelne robia na jednotlivých oddeleniach inventúry, nevytvárajú si teda žiadne zbytočné skladové zásoby.

Najviac podľa údajov ministerstva medziročne ušetrila Univerzitná nemocnica v Košiciach – viac ako milión eur. „Zaviedli sa 24-hodinové príslužby farmaceutov na telefón, zaviedli sme prísnejšie limity na spotrebu liekov, využívame generiká, uprednostňujeme centrálne nákupy prostredníctvom zdravotných poisťovní a sprísnili sme tiež kontroly pohybov liekov,“ vymenúva nové pravidlá, ktoré priniesli úsporu hovorkyňa Ladislava Šustová. V miestnej nemocnici sa však, ako upozornili HN, stále niektoré lieky nakupujú oveľa drahšie ako v ostatných zariadeniach. Kým napríklad balenie antibiotika na trombózu najväčšia bratislavská nemocnica nakupuje za 48 eur, košická za 108 eur. Mária Hunková

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 23:38