StoryEditor

Fico si vybral sudcov, čo žalujú štát

27.09.2012, 00:00
Vláda vybrala do Súdnej rady ľudí, ktorí žiadajú odškodné za platovú diskrimináciu.

Vláda Roberta Fica do Súdnej rady vybrala zástupcov, ktorí žalujú štát. Diskriminačné žaloby podali sudcovia Ľuboš Sádovský, Eva Fulcová a Jaroslav Chlebovič. Ich nomináciu do rady včera schválil kabinet na výjazdovom rokovaní na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

HN sa podarilo zistiť, že sa v minulosti obrátili na súd so žiadosťou o odškodné vo výške desiatok tisíc eur za údajnú platovú diskrimináciu. Borec tento fakt potvrdil. „Zaujímal som sa o to vopred a dostal som túto informáciu.“

Jeden z trojice sudcov – šéf bratislavského krajského súdu Sádovský žalobu už v minulosti stiahol, ostatné dve sú podľa informácií HN stále živé.

Minister hovorí, že podpredsedníčka okresného súdu Bratislava III Fulcová žalobu stiahne v najbližšom čase a sudca Krajského súdu v Košiciach Jaroslav Chlebovič o tom uvažuje. HN sa so sudcami včera nepodarilo spojiť.

Širšia zhoda
„Je to širšia zhoda vlády, nie je to čisto iba môj výber,“ vysvetľuje Borec, ako boli sudcovia do rady vybraní. Tvrdí, že on sám na nominantov neapeloval, aby žaloby stiahli, pretože by si to zo svojej pozície ani nemohol dovoliť.

„Môj postoj k diskriminačným žalobám sa nemení. Ministerstvo bude aj naďalej aktívne vystupovať v súdnych konaniach tak, aby bol zámer štátu naplnený a žaloby zamietnuté,“ sľubuje.

Borcova predchodkyňa na ministerskom poste Lucia Žitňanská si myslí, že takéto personálne nominácie sú „signál tolerancie voči diskriminačným žalobám“. „Signál ministra a vlády dovnútra justície, že sa veci vracajú pomaličky naspäť. A to prostredie to, samozrejme, vie čítať,“ hovorí.

Otvorená justícia
Súdna rada je najvyšší samosprávny orgán sudcov s významnými kompetenciami. Noví členovia vymenia doterajších nominantov Ľudmilu Bajkakovú, Alexandra Bröstla a Jozefa Vozára, ktorých vybrala ešte bývalá vláda.

Odvolaní sudcovia včera spoločne vyhlásili, že v rade obhajovali elementárnu slušnosť, otvorenosť justície a spravodlivosť. „Ak sú spomínané princípy vláde cudzie, rešpektujeme jej rozhodnutie.“

Vláda odvolala zástupcov pred skončením ich päťročného funkčného obdobia. Rovnako skrátil funkčné obdobie ich predchodcom vlani kabinet Ivety Radičovej. Trojica odvolaných členov sa vtedy obrátila so sťažnosťou na Ústavný súd, avšak neuspeli.

„Výber pani Radičovej bol absolútne politický a títo traja predstavitelia tam mali absolútne konkrétne politické úlohy,“ odôvodnil včera premiér Robert Fico v Michalovciach potrebu výmeny.

Šéf rady Štefan Harabin krok Ficovho kabinetu privítal. Vyhlásil, že vláda iba „napráva neústavnosti bývalej ministersky spravodlivosti Lucie Žitňanskej“. Radičovej vládu pritom pred rokom ostro kritizoval. Jej rozhodnutie označil za „darček pre mafiu“. Vládnym nominantom Vozárovi, Bröstlovi a Babjakovej na zasadnutiach rady opakovane verejne pripomínal, že sú „neústavní".

Rada je už viac ako štvrťroka nefunkčná po tom, ako v májových sudcovských voľbách stratil Harabin pohodlnú väčšinu. Teraz radu opustili jeho najväčší kritici. Zatiaľ otázne je, kam sa zaradia noví nominantni vlády. HN má informáciu, že Chlebovič je spolužiakom Harabina z vysokej školy. Samotný sudca ju včera nepotvrdil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:45