StoryEditor

Zrušenie Mečiarových amnestií podľa Fica nepomôže vo vyšetrovaní únosu

21.09.2011, 12:58
Autor:
TASRTASR

Predseda Smeru-SD Robert Fico považuje za naivné myslieť si, že zrušením tzv. Mečiarových amnestií sa dosiahnu nejaké výsledky vo vyšetrovaní prípadu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša spred 15 rokov.

Okrem toho Fico na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že hoci sa mu amnestie nepáčia, keďže boli zneužitím právomoci vtedajšieho predsedu vlády, nepozná spôsob, ako ich zrušiť bez právnych následkov. "Zrušením amnestií by sa porušili pravidlá, ktoré sú sväté v Ústave SR. To principiálne odmietame. No sme pripravení odsúdiť ich ústavným zákonom," povedal Fico.

Nezrušiteľnosť Mečiarových amnestií odôvodnil aj tým, že ani amnestiu, ktorú udelili v súvislosti s aférou Watergate americkému prezidentovi, sa nikto neodvážil zrušiť. "Nadávali na ňu všetci, ale nikto si ju nedovolil zrušiť," vyhlásil.

Expremiér pripomenul, že Smer-SD, ktorého hlasy vládna koalícia potrebuje na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara udelených v roku 1998, dal KDH na stôl vlastné riešenie tohto problému. Kým koalícia na čele s kresťanskými demokratmi navrhuje zrušenie spomínaných amnestií, Smer-SD vidí cestu len vo schválení ústavného zákona, ktorý by ich odsúdil ako jedno z najvážnejších porušení alebo zneužití práv, ktoré mal k dispozícii konkrétny politik. Táto právna norma by však nemala právne následky. Návrh ústavného zákona vypracovali pre Smer-SD právnici.

O téme KDH so Smerom-SD už rokovali. Podľa predsedu kresťanských demokratov Jána Figeľa nie sú rozhovory ukončené ani uzavreté. "Definitívny výsledok by som nechcel hodnotiť. To, že sa usilujeme o hľadanie riešenia, nás posunulo od veľmi vzdialenej polohy k postoju, ktorý je evidentne bližší. Už samotná úroveň ústavného zákona je dôležitým kvalitatívnym posunom," dodal.

Návrh zrušiť amnestie vtedajšieho zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998 týkajúce sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda, majú poslanci na stole už šiestykrát.

So zrušením Mečiarovych amnestií by súhlasila aj opozičná SNS, no len v prípade, ak sa zruší aj amnestia prezidenta Michala Kováča, ktorú udelil svojmu synovi v súvislosti s kauzou Technopol. Problém by s tým nemalo KDH ani exprezident Kováč. No ako povedal pred časom pre TASR, prípadné zrušenie jeho amnestie by zrejme nemalo právne účinky. "Ja to právne neviem posúdiť. Som za to, že sa amnestia môže zrušiť, ale nedomnievam sa, že to môže mať právne účinky," povedal s tým, že poslancom v ich rozhodovaní nechce stáť v ceste.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:36