StoryEditor

Fico je v hre o šéfa Európskej komisie

18.10.2012, 00:00
Premiér Fico je jedným z možných kandidátov na predsedu Európskej komisie.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je jedným z možných kandidátov na predsedu Európskej komisie. Strana európskych socialistov zvažuje, že ho navrhne na miesto súčasného šéfa komisie Josého Manuela Barrossa, ktorému sa končí funkčné obdobie v roku 2014.

O kandidatúre mal Fico podľa informácií HN hovoriť aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Na oficiálnej návšteve sa s ňou stretol v lete v Berlíne. Premiér to nepoprel, na ponuku viesť komisiu reagoval cez hovorcu takto: „Predseda vlády má jediný záujem, a to zostať na Slovensku.“ Fico sa ako kandidát spomína aj v súvislosti s prezidentskými voľbami, ktoré budú na Slovensku taktiež v roku 2014.

Vyberajú medzi Schulzom a Ficom
Predsedu komisie doteraz vyberala Európska rada zložená z vrcholných predstaviteľov členských krajín.

V Bruseli sa však diskutuje o zmene pravidiel, uchádzačov by po novom nominovali jednotlivé európske strany. Mená majú byť známe na budúci rok. „V Strane európskych socialistov sa najviac spomínajú Robert Fico a Martin Schulz,“ potvrdila europoslankyňa Smeru Katarína Neveďalová, ktorá sa nedávno stala podpredsedníčkou socialistickej strany.

Nemecký sociálny demokrat Martin Schulz v súčasnosti predsedá Európskemu parlamentu. Z kancelárie Angely Merkelovej včera neodpovedali na otázku, či by si Nemecko ako jedna z najsilnejších krajín únie vedela na čele komisie predstaviť Slováka.

Pravica: Je nás viac
Europoslanec z KDH Miroslav Mikolášik o Ficovi v súvislosti s funkciou v Európskej komisii nepočul. „Aj o Mikulášovi Dzurindovi sa stále hovorilo, že smeruje do európskych štruktúr a nikdy z toho nič nebolo. Rovnako si teraz Smer-SD robí reklamu,“ poznamenal Mikolášik. Neverí, že komisiu bude viesť socialista. Zdôraznil, že v Európskom parlamente majú stále prevahu pravicové strany.

Mikolášik však pripustil, že medzi európskymi socialistami si získal Smer popularitu, keďže Fico na Slovensku vysoko vyhral voľby.
Europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková-Beňová si myslí, že prípadná Ficova kandidatúra na predsedu Európskej komisie bude závisieť od toho, aké bude rozloženie politických síl o dva roky. „Podľa toho, koľko bude v roku 2014 zvolených socialistických európskych vlád, budú aj jednotliví členovia zrejme hlasovať. Ak by mali väčšinu v Európskom parlamente, určite by bol jedným z horúcich kandidátov, pretože v ich očiach je pozícia slovenskej vlády aj jeho ako premiéra veľmi vysoká,“ povedala Flašíková-Beňová v súvislosti s Ficom.

Posilňujú demokraciu
Andrej Králik zo zastúpenia EK na Slovensku potvrdil, že v súčasnosti prebiehajú diskusie o tom, že by každá z európskych strán už pred najbližšími voľbami do Európskeho parlamentu navrhla svojho kandidáta na predsedu komisie. „Občania únie by tak získali priamu možnosť ovplyvniť, kto bude riadiť jej exekutívu. Predseda Európskej komisie by tiež získal silnejší demokratický mandát,“ uviedol Králik. Výber by následne potvrdil Európsky parlament.

Vyčkávajú s prezidentom
Možná politická kariéra Fica v Bruseli nie je podľa Flašíkovej-Beňovej prekážkou, pre ktorú ešte strana nemá kandidáta na prezidenta. „Je to skôr otázka, či bude chcieť pokračovať ako premiér, alebo stáť na čele Slovenskej republiky, ako o tom, že by sa rozhodoval, či zostane premiérom alebo bude predsedom Európskej komisie.“ Poslanec Smeru Miroslav Číž ako jediný pripúšťa, že Fico by mohol súperiť o kreslo hlavy štátu. „Ďalšia vec je, že ak by premiér kandidoval na prezidenta, chýbal by v strane.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:30