StoryEditor

Zdravotné sestry chcú stretnutie s Kaníkom. Ohrozil ich platy

15.12.2011, 23:00

Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) si musí udobrovať zdravotné sestry. Dnes budú žiadať vysvetlenie od predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliama Novotného (SDKÚ-DS) a snažia sa dostať aj ku Kaníkovi. "Trváme na tom, čo nám sľúbila premiérka," povedala šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Podľa nej ide o občiansku iniciatívu sestier a nemali by z nej profitovať ďalšie skupiny, ktoré sa do nej nezapojili.

Sestry by mali na budúci rok podľa prísľubov vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dostať na platy o 64 miliónov eur viac a v roku 2013 aj ďalších 80 miliónov. Zákon prešiel v parlamente prvým čítaním a o jeho osude majú poslanci definitívne rozhodnúť v januári. Hrozí im však, že podstatnú časť sľúbených peňazí ani neuvidia.

Kaníkovo vysvetlenie
Kaník ich chce rozdeliť aj ďalším zdravotníkom. Tých je asi dvadsať tisíc, čiže zhruba toľko, čo sestier. "Čo nám chce dať Kaník, po päť eur?" pýta sa Lévyová. Okrem lekárov a sestier totiž pracuje v zdravotníctve ešte 25 profesií. "Prichádzajú ťažké časy, preto je lepšie zvýšiť platy viacerým a menej ako dať len jedným viac a ostatným nič," vysvetlil svoj návrh Kaník. Súhlasí s ním aj minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Ak sa podarí nájsť riešenie, aby sa platy zvýšili viacerým a bez zvýšenia celkového objemu zdrojov, bolo by to rozumné," potvrdil.

Neistá podpora
Problém však nebudú mať sestry len s SDKÚ. Kaníkov návrh chce podporiť aj SNS. "Vyššie platy si plne zaslúžia aj ďalší zdravotníci. Robia podobnú robotu ako sestry," povedal pre HN Štefan Zelník. Poslanci ďalších parlamentných strán zatiaľ nevedia, ako zahlasujú. "Ten návrh som ešte nevidel. Neviem, či ho podporíme," povedal Richard Raši (Smer-SD). Rovnako reagoval aj László Solymós (Most-Híd). Do januárovej schôdze si to ešte chcú premyslieť. Za to, aby tieto peniaze dostali len zdravotné sestry, je zatiaľ iba KDH. "Myslíme si, že ten zákon má byť schválený v takej podobe, ako bol dohodnutý medzi ministrom Uhliarikom, vládou a komorou sestier," povedal pre HN hovorca KDH Matej Kováč.

Zhoršenie vzťahov
Iný zdravotnícky personál mimo lekárov a sestier zastupuje Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov. Keď sa sestry dohodli s vládou na vyšších platoch, žiadala ministra Ivana Uhliarika (KDH), aby tento zákon stiahol. "Jeho prijatie by mohlo prispieť k zhoršeniu pracovných vzťahov medzi jednotlivými povolaniami," tvrdila šéfka komory Janka Strápková. Vlastný protest na zvýšenie platov svojich členov však neorganizovala. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:14