StoryEditor

Uhliarikov zákon nepomôže ani percentu dôchodcov

27.09.2011, 00:00

Veľké sľuby o vrátení doplatkov za lieky pre dôchodcov a invalidov sa menia na fiasko. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik presadil zákon, ktorý mal pomôcť tým, ktorí potrebujú najviac liekov, no podľa údajov od poisťovní spĺňa podmienky na vrátenie peňazí iba mizivé percento z nich. K Unionu a Dôvere, ktoré ich počty zverejnili skôr a chystajú sa vrátiť doplatky asi percentu z dôchodcov, sa pridala už aj najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa. Doplatky vráti ešte menšiemu percentu z poistených dôchodcov a invalidov.

Podmienky nespĺňa ani percento
Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá má takmer tri a pol milióna poistencov, vrátia poplatky za lieky iba 0,7 percenta z tých, ktorí poberajú starobný a invalidný dôchodok. Tých evidujú 781-tisíc, za doplatky vrátia peniaze 5 437 poistencom, ktorí prekročili limit spoluúčasti. „Celková suma, ktorá bude poistencom vrátená, je 82 178,69 eur,“ informovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Napriek tomu, že Všeobecná zdravotná poisťovňa má vo svojom kmeni najviac dôchodcov a invalidov, bude vracať doplatky percentuálne najmenej ľuďom.

Neúspech zmení zákon
Minister Uhliarik pri predkladaní zákona zdôrazňoval, že chce „chrániť najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva“. Tvrdil, že vďaka limitom ušetrí peniaze asi 120-tisíc ľuďom ročne. Za prvý štvrťrok ich je však len necelých 7 400, čo je však len šesť percent z toho, čo odhadoval rezort. Ten už pripravuje zmenu zákona, podľa ktorého by od budúceho roka doplatky vrátili aj tým, ktorým lieky nehradia poisťovne aspoň z troch štvrtín.

Zdravotné poisťovne vrátia peniaze dôchodcom, ktorí na doplatkoch za lieky zaplatili za štvrťrok viac ako 45 eur. Majú ich dostať aj invalidi, ktorí si za lieky priplatili viac ako 30 eur za štvrťrok. Nesmú však mať dôchodok vyšší ako 372 eur. Do konca septembra im majú prísť peniaze za apríl až jún.

Poisťovne ich pošlú automaticky na účet alebo poštovou poukážkou, netreba o ne žiadať. Poisťovne majú údaje o poistencoch od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jozef Kotris

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:57