StoryEditor

Miškov: Fico bude rozdávať zlaté padáky

27.06.2012, 16:53
Autor:
TASRTASR
Poslanec SaS Juraj Miškov tvrdí, že Ficova vláda zavádza zlaté padáky zákonom

Nová legislatíva o regulácii v sieťových odvetviach zavádza odmeny pre predsedu a členov Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Tieto by mali pri plnom čerpaní dosiahnuť takmer 140.000 eur. "Vláda Roberta Fica v situácii, keď je celé Slovensko traumatizované zlatými a platinovými padákmi, ich zavádza dokonca zákonom," upozornil dnes na tlačovej konferencii poslanec Juraj Miškov (SaS).

Takýto krok považuje za nonsens, veď práve aj Ficov kabinet ostro vystúpil voči takýmto vysokým padákom. Vysvetlil, že Regulačná rada má svojho predsedu a šiestich členov, ktorí majú aktuálne mesačnú odmenu 3144 eur za približne dve stretnutia za 30 dní. Táto má zostať zachovaná, pre člena rady vo výške 4-násobku priemernej mzdy, ktorá je aktuálne na úrovni 786 eur. Predseda dostane viac - 1,3-násobok odmeny radového člena.

Za absolútne neprípustné však považuje úplne nové nastavenie odmeny pri odchode z rady, ktoré aktuálne neexistuje. Tá má predstavovať polovicu ročnej odmeny. Člen rady tak dostane 18.864 eur a predseda 24.523,2 eura, čo je spolu takmer 140.000 eur. Miškov upozornil, že nárok na toto "odstupné" vzniká už aj pri jednodňovom členstve v rade.

Legislatíva, ktorá ide v ústrety práve Regulačnej rade ÚRSO, podľa exministra hospodárstva ani nevznikla v tomto rezorte. Napísal ju aktuálny predseda tejto rady a poverený šéf ÚRSO Jozef Holjenčík. Ten si do zákona zapracoval aj možnosť plnohodnotne zastávať dve funkcie, a to predsedu rady aj úradu ako celku, čo mu prinesie mesačnú odmenu približne na úrovni 7000 eur.

V súčasnosti nemôže Holjenčík sedieť na dvoch stoličkách, keďže to zakazuje zákon, preto je predsedom rady a iba povereným šéfom ÚRSO. "Údajne najsociálnejšia strana v parlamente, tá ktorá vytapetovala celé Slovensko istotami, tá ktorá začala finančne likvidovať dohodárov a živnostníkov, predložila zákon, ktorým schvaľuje nový padák vo výške vyše 130.000 eur pre úradníkov a prvýkrát legalizuje zlaté padáky zákonom," uzavrel poslanec Martin Chren (SaS).

01 - Modified: 2004-08-16 07:54:56 - Feat.: 0 - Title: Kia čaká na vyriešenie pozemkových sporov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:46