StoryEditor

Smer-SD zrušenie Mečiarových amnestií zrejme nepodrporí

28.04.2011, 15:42
Autor:
TASRTASR

Strana Smer-SD zrejme nepodporí v parlamente návrh ústavného zákona na zrušenie amnestií, ktorými v roku 1998 ako zastupujúci prezident Vladimír Mečiar omilostil aktérov únosu Michala Kováča mladšieho. Naďalej zastáva názor, že Mečiarove amnestie sú amorálne, no z právneho hľadiska nezrušiteľné. Vyplýva to zo stanoviska strany, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Silvia Glendová.

Predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico už v minulosti uviedol, že amnestie sú nezrušiteľné. Podľa neho ten, kto ich chce rušiť, by mal vrátiť právnický diplom. "V kauze škandálu pod Tatrami sa pán Fico vyhrážal pánovi Mečiarovi, že sa zrušia amnestie. Čiže, k diplomom z práva by som sa na mieste pána Fica vyjadroval veľmi opatrne," vyhlásil dnes minister vnútra Daniel Lipšic (KDH), ktorý nepovažuje amnestie za nezrušiteľné.

"Amnestie boli v mnohých krajinách zrušené. V krajinách, kde boli buď diktátorské režimy, alebo kde boli vydané za veľmi podivuhodných okolností," povedal Lipšic. Zároveň odporučil predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, aby si poriadne naštudoval otázku amnestií a ich prípadného zrušenia.

Návrh ústavného zákona predloží KDH do Národnej rady SR v piatok 29. apríla. O právnej norme by tak mali poslanci rokovať na májovej schôdzi, ktorá sa začne 17. mája. Pôjde už o šiesty pokus KDH zrušiť amnestie. Mečiar pri tom prvýkrát nebude, keďže jeho strana zostala po minuloročných parlamentných voľbách mimo zákonodarného zboru.
Zrušenie Mečiarových amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi. "Je dôležité, aby sa aj po 15 rokoch vytvoril priechod pre spravodlivosť v prípade, kde je vážne podozrenie, že na najzávažnejších trestných činoch sa podieľali orgány štátnej moci, spravodajská služba," zdôraznil Lipšic.

K zrušeniu Mečiarových amnestií sa zaviazala vláda vo svojom programe. Na podporu návrhu KDH preto Figeľ vyzýva koaličných partnerov. Na prijatie ústavného zákona je však potrebných najmenej 90 hlasov, ktorými koalícia nedisponuje. Bude preto potrebovať podporu opozície. Predseda SNS Ján Slota dnes vyhlásil, že on osobne je ochotný podporiť v parlamente návrh KDH na zrušenie amnestií. Poslanecký klub národniarov o otázke ešte nediskutoval.

KDH po prvý raz predložilo ústavný zákon na zrušenie Mečiarových amnestií 11. februára 2000 a snemovňa ho neschválila. Neúspešné boli aj ďalšie štyri pokusy.

01 - Modified: 2004-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Letecká linka do Ríma
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:18