StoryEditor

Kováč sa ospravedlniť nechce

15.06.2011, 00:00
Exprezident Michal Kováč sa nechce ospravedlňovať bývalému šéfovi SIS Ivanovi Lexovi. Včera oznámil, že voči rozsudku, ktorý mu to prikázal, sa odvolá. Súd tak bude pokračovať.

Posledný zo série sporov na ochranu osobnosti, ktoré podal Lexa na súdy v minulosti, sa tak neskončí ani po pätnástich rokoch.

Kováč kritizuje justíciu
Opäť ukázali nezdravé pomery v našom súdnictve – tak hodnotí Kováč pondelňajšie rozhodnutie bratislavského okresného súdu, podľa ktorého by sa mal ospravedlniť Lexovi za výroky, že stojí za únosom jeho syna z roku 1995. „V tomto smere plne chápem úsilie vlády ozdraviť pomery v súdnictve, pretože len v nezdravých a zvrátených situáciách možno dosiahnuť v takomto prípade úspech žalobcu. Je totiž úplne jasné a dnes sa už nad tým nikto nepozastavuje, že osnovateľom únosu môjho syna je pán Lexa,“ uviedol včera Kováč pre HN.

Mobil Ivana Lexu včera dvíhala jeho sekretárka, podľa ktorej je šéf odcestovaný. Advokát Ľubomír Hlbočan nevedel uviesť, či sa jeho klient odvolá proti tomu, v čom mu prvostupňový súd nevyhovel. „Ani som s ním nestihol takúto vec prejednať.“

Kováč by mal zaplatiť nemajetkovú ujmu 3 319 eur, aj keď Lexa žiadal desaťnásobok. Súd tiež nezakázal niekdajšiemu prezidentovi, aby podobné výroky o únose jeho syna opakoval. „Sudca to zdôvodnil tak, že sa pán Kováč takto už nevyjadruje, preto takáto ochrana nie je potrebná. Ja to vidím trošku ináč,“ vraví Lexov advokát.

KDH Smer „nezlomí“
Exprezident je presvedčený, že sudca nemal pri rozhodovaní zviazané ruky amnestiami Vladimíra Mečiara a mohol Lexovu žalobu zmiesť zo stola. O opaku sú presvedčení kresťanskí demokrati, ktorí sa práve v parlamente po šiestykrát pokúšajú zrušiť amnestie, ktorými Mečiar v roku 1998 omilostil únoscov prezidentovho syna. KDH verí, že výhra Lexu nad Kováčom v prvom kole súdneho sporu by mohla pohnúť so svedomím poslancov Smeru, bez ktorých hlasov sa na júnovej schôdzi nezaobídu.

„Budeme sa snažiť presviedčať poslancov o správnosti prijatia takéhoto zákona,“ vraví podpredseda KDH Pavol Abrhan.
Jeho volanie však najsilnejšiu opozičnú stranu zrejme neobmäkčí. „Pre mňa je z právneho hľadiska neprijateľné zrušenie amnestií, ktoré už raz boli udelené,“ opakuje postoj strany poslanec Róbert Madej. „Chcem povedať jedno. Morálny suterén by sme nemali riešiť právnym suterénom,“ kritizuje návrh ústavného zákona, pod ktorý sa podpísali predsedovia všetkých štyroch koaličných klubov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:51