StoryEditor

Sulík hovorí Dzurindovi jasné "nie"

22.08.2011, 00:00
Predseda parlamentu a šéf SaS Richard Sulík odkazuje Mikulášovi Dzurindovi jasnú odpoveď. Od odmietavého postoja pri zmenách v eurovale liberáli nemienia ustúpiť.

„Tak ako partneri veria, že presvedčia nás, my veríme, že presvedčíme ich,“ odkázal Sulík po svojej hovorkyni Tatiane Tóthovej.

Predseda najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS Dzurinda vstúpil do hry len nedávno. So Sulíkom chcel preberať, či SaS odmieta zvýšenie pomoci problémovým krajinám eurozóny len kvôli „ekonomicko-technickým otázkam alebo to má geopolitické súvislosti“. „Ja mám telefónne číslo na pána Sulíka. Veľmi trpezlivo budeme naďalej hľadať zhodu, trpezlivejšie ako kedykoľvek predtým, lebo ide o veľa,“ povedal po štvrtkovom prezídiu strany Dzurinda.

Téma eurovalu bude zamestnávať koaličných partnerov aj na dnešnom stretnutí. Premiérke Ivete Radičovej sa doteraz SaS nepodarilo presvedčiť. Bez ich hlasov a tiež štyroch poslancov OKS z klubu Mosta-Híd má na svojej strane len 53 vládnych zákonodarcov.

„Nie“ z presvedčenia
Proti eurovalu nie je len vedenie liberálnej strany, ale aj jednotliví poslanci. HN zmonitorovali postoje väčšiny poslaneckého klubu SaS. Žiadneho prekvapenia sme sa nedočkali, všetky odpovede poslancov boli odmietavé. Juraj Droba by považoval zmenu názoru za skratové gesto. „Osobne si neviem predstaviť, aká sila by to musela byť, aby ma donútila hlasovať za euroval, keď som celým svojím presvedčením absolútne proti,“ vysvetlil poslanec.

Silné vyjadrenia odzneli aj od ostatných. „Zmena postoja u mňa neprichádza do úvahy,“ reagoval Ľudovít Jurčík. Podľa Martina Chrena by mali slovenskí politici s hlasovaním počkať. „Najhoršia je smrť z oplašenosti. Napríklad v Nemecku a Holandsku sú mnohí proti. Nemali by sme sa vyjadriť skôr. Celý projekt eurovalu môže padnúť najprv niekde inde v zahraničí,“ dodal.

Európska liberálnodemokratická strana, ktorá v Bruseli zastrešuje aj SaS, zatiaľ do rokovaní nevstupuje. „Stanovisko, aké prezentuje SaS, nezdieľajú otvorene všetky ostatné členské strany. Možno je extrémne v rámci liberálnych kruhov, ale v žiadnom prípade im v tom nijako nebránime,“ uviedol hovorca Philipp Hansen.

Sulíkovi ide o veľa 
Ak by však SaS predsa len zmenila názor, hrozí jej pád preferencií až na hranicu zvoliteľnosti. SaS stratila od volieb už polovicu svojich voličov. Podľa sociológov voliči liberálov veľmi pozorne sledujú, či sa nakoniec nechá SaS zlomiť koaličnými partnermi a za euroval zahlasuje napriek svojim odmietavým vyjadreniam. „Ak budú svoj postoj voči eurovalu obhajovať, voličov im to môže stabilizovať,“ myslí si riaditeľ MVK Pavel Haulík.

Sociológ Agentúry Focus Martin Slosiarik pripomína výsledky ich nedávneho prieskumu pre HN, ktorý ukázal, že približne 70 percent Slovákov nechce pomáhať Grékom ani iným európskym zadlženým krajinám. „Keby sa mali týmto riadiť všetky strany, tak by mali byť proti. Ak by SaS teraz zmenila svoju rétoriku, mohla by stratiť ešte viac svojich voličov,“ uviedol Slosiarik. Aktuálne preferencie strany sú podľa Focusu 6,1 percenta, v máji jej táto agentúra namerala iba 5,2.

Proti eurovalu sú aj traja Obyčajní ľudia, ktorí sú súčasťou klubu SaS vrátane nezávislého poslanca Igora Matoviča. Všetci svorne tvrdia, že ich nesúhlas je principiálny. Podobný postoj majú aj štyria poslanci OKS z klubu Most-Híd. Za euroval hlasovať nemienia. „Náš postoj je nemenný, máme ho dlho a je súdržný,“ reagoval predseda OKS Peter Zajac.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:23