StoryEditor

Tri koaličné kluby sú naklonené spojeniu hlasovaní o eurovale a dôvere vlády

09.09.2011, 12:55
Autor:
TASRTASR

Tri koaličné poslanecké kluby SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd sú údajne naklonené tomu, aby sa hlasovanie o eurovale spojilo s hlasovaním o dôvere vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). "Je to jedna z možností," povedal dnes pre TASR podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Šéf Mostu-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj o tejto otázke budú strany diskutovať v Častej-Papierničke v pondelok 12. septembra. Dodal, že situáciu v koalícii vyhrotilo konanie strany SaS.

Liberáli napriek dohode, že si strany nebudú robiť na téme eurovalu kampaň, prišla s brožúrou proti podpore eurovalu.
Navrhovanú finančnú stabilizačnú pomoc v nej SaS označila za "cestu k socializmu". Šéf liberálov Richard Sulík by navyše chcel zorganizovať konferenciu na podporu svojho postoja. Medzi pozvanými je údajne aj český prezident Václav Klaus, ktorý je jedným z najznámejších euroskeptikov.

Bugár poznamenal, že v takej atmosfére, aká vládne v koalícii, sa dlhodobo fungovať nedá. Predseda KDH Ján Figeľ v rozhovore pre denník Pravda pripustil, že prípadné zablokovanie eurovalu v Národnej rade (NR) SR by mohlo znamenať koniec súčasnej vládnej koalície. "Ja som to naznačil už na rokovaní s premiérkou (Ivetou Radičovou, SDKÚ-DS) na Úrade vlády. Dlhodobo sa nedá téma stability vlády a jej dôveryhodnosti oddeľovať od našich záväzkov," povedal s tým, že strana sa bude pokúšať kolegom z SaS vysvetliť aj riziko predčasných volieb.

Spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde považuje za jednu z možností riešenia otázky eurovalu aj opozičný Smer-SD. Šéf sociálnych demokratov Robert Fico pripustil, že práve spojenie hlasovaní by mohlo podľa neho donútiť SaS hlasovať za euroval napriek principiálne odmietavému postoju liberálov. "Aby to ešte nedopadlo tak, že bude musieť Sulík za to hlasovať," uviedol vo štvrtok (8.9.).

Smer-SD odmieta pomôcť vládnej koalícii so schválením eurovalu, kým nebude vládny štvorlístok v tejto veci jednotný. Spojenie hlasovaní je podľa Fica "seriózny postup politika, ktorý to myslí vážne". "Keď nemám väčšinu a neviem ju dosiahnuť a neviem toto rozhodnutie obísť, lebo je to medzinárodný záväzok, tak dám na stôl najsilnejšiu kartu, ktorú mám. Požiadam Národnú radu o vyslovenie dôvery," povedal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:41