StoryEditor

Mečiar zisťuje, či tkáčovci nekonali v omyle

"Vážený pán poslanec, oznamujeme Vám, že súčasné členstvo v HZDS a v klube nezávislých poslancov je vylúčené. Ak ste konali v omyle a chcete to napraviť, žiadam, aby ste mi to do troch dní oznámili," uvádza sa v telegrame, ktorý predseda HZDS Vladimír Mečiar včera rozoslal jedenástim poslancom, ktorí v piatok avizovali založenie vlastného poslaneckého klubu.

Poslanec Ladislav Polka však tvrdí, že keby ho chcelo hnutie vylúčiť, podľa stanov by to musela urobiť miestna organizácia. To považuje za málo pravdepodobné. Podobne sa vyjadrujú aj ďalší členovia tzv. platformy Vojtecha Tkáča. Podľa stanov totiž o vylúčení člena strany môže rozhodnúť len organizácia, ktorej je previnilec členom. Návrhy na vylúčenie členov na úrovni okresných, krajských alebo republikových orgánov predkladajú predstavenstvá príslušných orgánov. Stanovisko k situácii má zaujať Republikové predstavenstvo HZDS 15. februára v Žiline.
Po mladých sa má sťahovať Žiak
Podpredseda HZDS Rudolf Žiak nemá záujem vzdať sa členstva v HZDS a zatiaľ zostáva aj vo funkcii podpredsedu. V piatok mu mal telefonovať Mečiar s tým, že má vysťahovať svoju kanceláriu z priestorov HZDS na Tomášikovej ulici, podobne ako aj členovia Hnutia mládeže za demokratické Slovensko (HMZDS). Žiak však povedal, že tam má aj poslaneckú kanceláriu, za ktorú riadne platí prenájom. "Všetko sa vyrieši buď dohodou alebo výpoveďou zmluvy," dodal.
Podpredseda HZDS pre médiá Ján Kovarčík povedal, že mládežnícku organizáciu naďalej považujú za dôveryhodného partnera, s ktorým chcú spolupracovať pri napĺňaní programu strany. Napriek tejto verbálnej podpore kanceláriu HMZDS na Tomášikovej ulici v pondelok zapečatili a nájomníkov vyzvali, aby sa do hodiny vysťahovali.
Zdržanlivý západ
Väčšina okresných a mestských organizácií HZDS v Nitrianskom kraji je pri vyjadrovaní sa na adresu Tkáčovej platformy zdržanlivá. Manažéra krajskej kancelárie HZDS v Trenčíne Jozefa Božíka novovzniknutá situácia mrzí. Tvrdí, že vytvorenie nového poslaneckého klubu hrá do karát vládnej koalície. Členovia HZDS v mestských organizáciách v Trenčianskom kraji odsudzujú štiepenie poslaneckého klubu. Mnohí žiadajú, aby sa jeho členovia vzdali poslaneckých mandátov. "Legitímne môže konať len Vojtech Tkáč, ktorý získal vyše 100-tisíc preferenčných hlasov. Od ostatných ako Kiňo, Brhel, Gabriel by bolo korektné, keby sa vzdali mandátov," zdôraznil Jozef Božík.
V Bystrici pokoj
Podľa predsedu okresnej organizácie HZDS v Banskej Bystrici Milana Urbányho, situácia v okrese nie je taká dramatická, ako na východe Slovenska. V súčasnosti sa uskutočňujú výročné členské schôdze, ktoré tiež hodnotia vnútrostranícku situáciu a pripravuje sa mestský snem, ktorý bude v marci. Všetko je teda podľa neho v štádiu politických rokovaní a banskobystrická okresná organizácia ponecháva rozhodnutie o tom, či odídení poslanci v NR SR majú alebo nemajú vrátiť mandát, na rozhodnutie republikového predstavenstva, ktoré sa uskutoční v sobotu v Žiline.
Sever a východ rôzne
Prešovské okresné predstavenstvo (OP) HZDS vyzvalo tkáčovcov na zloženie mandátu. Podporu šéfovi HZDS okrem členskej základne okresu Prešov vyjadrili okresné predstavenstvá v Bardejove a Svidníku. V prijatých uzneseniach sa o. i. uvádza, že Tkáčova platforma sleduje osobné záujmy, ktoré, "ako budúcnosť ukáže, neboli príliš politické". Viaceré OP o situácii ešte nerokovali. V Starej Ľubovni členská základňa podporuje Rudolfa Žiaka, nesúhlasí so štiepením, ale ani s vylúčením členov strany, ktorí sa pridali ku Tkáčovi. Päť okresných organizácií HZDS z Košického kraja žiada o zvolanie mimoriadneho zasadania predstavenstva, na ktorom by mal jeho doterajší predseda Gustáv Krajči dobrovoľne odstúpiť z funkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 18:19