StoryEditor

Uhliarik: Nemocnice musíme upratať a potom do nich dávať peniaze

23.09.2011, 18:59
Autor:
TASRTASR

Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti je nevyhnutným krokom na zlepšenie dlhodobo neriešenej zložitej situácie v slovenskom zdravotníctve. Počas dnešnej pracovnej návštevy popradskej nemocnice to opakovane zdôraznil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

"Nechceme do nemocníc iba liať peniaze, ako to robili predchádzajúce vlády a ako sme to v podstate museli urobiť teraz, keď sme na ich oddlženie použili takmer 500 miliónov eur. Musíme hľadať finančné rezervy, pýtať sa, kam tie peniaze idú, na čo sa míňajú, ak nechceme donekonečna len zvyšovať odvody daňovým poplatníkom," vysvetlil.

Rezort podľa neho rozhodne nechce nič zakrývať. "Práve naopak, chceme ukázať verejnosti funkčné príklady transformácie. Táto nemocnica sa zmenila na akciovú spoločnosť už vo februári 2006. Netvrdím, že je v nej všetko ideálne, ale faktom zostáva, že odvtedy dokázala vytvoriť zisk na úrovni dvoch miliónov eur, investuje do rekonštrukcií oddelení, zlepšenia zdravotnej starostlivosti a aj do miezd," uviedol minister.

"Oponenti nás kritizujú, že sa orientujeme na zisk, ale obchodná spoločnosť neznamená, že v nemocniciach sa budú kvôli zisku predávať hot dogy alebo šiť namiesto ciev ponožky. Akciová spoločnosť znamená v prvom rade čo najprísnejšiu možnú finančnú kontrolu, aby ľudia vedeli, na čo sa ich peniaze vynakladajú," pokračoval Uhliarik.

Prízvukoval, že si uvedomuje, že slovenskí zdravotníci pracujú v neľahkých podmienkach a nie sú úplne ideálne ohodnotení. "Som prvý, kto chce, aby lekári a zdravotné sestry mali vyššie mzdy, no opakujem, musíme najprv dať naše nemocnice do poriadku a naučiť sa peniaze aj rozumným spôsobom zarábať, nielen míňať," zdôraznil a zároveň ubezpečil, že do zdravotníctva bude v budúcom roku plynúť viac finančných prostriedkov.

Minister sa pristavil aj pri probléme rušenia oddelení nemocníc. "Treba mať na vedomí, že čoraz viac výkonov sa dá robiť jednodňovo, čo je aj pre pacientov určite lepšie. Vieme, že nemôžeme mať neustálu stopercentnú obsadenosť lôžok. To by musel jeden pacient striedať druhého, no na druhej strane, sotva tretinová vyťaženosť mnohých oddelení bola nerentabilná. Optimálny stav je na úrovni 80 percent," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:08