StoryEditor

Lekári sú pri očkovaní nútení byť udavačmi

19.05.2012, 18:07
Autor:
TASRTASR

Lekári sú pri očkovaní nútení vykonávať úlohu udavačov a rodičia, ktorí majú oprávnené obavy o zdravie svojich detí, sú kriminalizovaní. Tvrdí to Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, ktorá takto reagovala na stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov z 24. apríla. Podľa nej úrad prekročil mieru svojich kompetencií a nahrádza činnosť zákonodarcov.

V prípade, že rodič odmietne zaočkovať svoje dieťa, ošetrujúci lekár to musí nahlásiť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Iniciatívna chcela upozorniť na nezákonnosť a ochranu osobných údajov a tento postup v decembri minulého roka žiadala vypustiť z pripravovanej novely vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR. Sformulovala hromadnú pripomienku a Úrad pre ochranu osobných údajov nezákonnosť potvrdil. Ministerstvo napriek tomu vyhlášku prijalo.

V apríli úrad vydal nové stanovisko, ktorým poprel svoje decembrové. Lekári podľa neho musia spolupracovať s Úradom verejného zdravotníctva a poskytnúť osobné údaje pri plnení nariadených opatrení. "Povinné očkovanie ale nie je nariadené opatrenie. To sa nariaďuje vo výnimočných situáciách, napríklad ak vznikne epidémia. V takomto akútnom nebezpečenstve musí lekár spolupracovať. Ak nespolupracuje, urobí priestupok a dostane pokutu," povedala pre TASR Iva Vranská Rojková, predsedníčka Iniciatívy pre uvedomenie si rizík očkovania. Úrad si to podľa nej zle vysvetlil a rozšíril nariadené opatrenie aj na povinné očkovanie. "Tu však nič také neplatí," dodala s tým, že takto teda umožnil lekárom nahlásiť ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať. Úrad však obmedzuje platnosť svojho stanoviska len na určitý čas. "Kým sa to neprijme do legislatívy," poznamenala predsedníčka.

Iniciatíva chce teraz apelovať na Úrad na ochranu osobných údajov, aby si chybu všimol a rovnako sa plánuje stretnúť s ministerkou zdravotníctva SR Zuzanou Zvolenskou. "Rodičia sú kriminalizovaní, stávajú sa tvorcami priestupkov, pričom v západnej Európe je odmietnutie očkovania úplne normálna vec," podotkla Rojková s tým, že povinné očkovanie aj lekárom zväzuje ruky pri ich objektivite. "Lekár má mať s pacientom intímny vzťah, má tam existovať dôvera. Teraz však na pacienta musí bonzovať a je z neho akýsi policajt."

Podľa iniciatívy stále narastá počet rodičov, ktorí očkovanie odmietajú. Rojková ilustruje tým, že sa objavujú mnohé tragické prípady, kedy dochádza k poškodeniu zdravia i k úmrtiam. Aktivisti preto žiadajú, aby sa prijal zákon o odškodnení obetí očkovania, zrušil sa tlak na lekárov, pokuty za odmietnutie očkovania aj to, aby bolo odmietnutie očkovania priestupkom. Iniciatíva si tiež myslí, že hlásenia o vedľajších účinkoch očkovania nie sú presné a žiada, aby sa prijali aj opatrenia na ich predchádzanie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:04