StoryEditor

Richter: Živnostníci súhlasia s vyššími odvodmi

10.06.2012, 13:31
Autor:
TASRTASR
Zmeny pre živnostníkov treba podľa ministra práce vnímať v kontexte ich dôchodkov.

Akékoľvek zmeny, ktoré sa týkajú živnostníkov, je potrebné vnímať v kontexte penzijného systému a ich budúcich dôchodkov. V súvislosti s pripravovaným zvyšovaním ich minimálneho vymeriavacieho základu na to upozornil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Základný problém dnešných živnostníkov je v tom, že pokiaľ odvádzajú odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, nenasporia si na to, aby mali minimálny dôchodok. Sú teda odkázaní na poberanie sociálnych dávok," zdôraznil v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízii O 5 minút 12.

Predstavitelia živnostníkov to podľa neho chápu, prijali túto základnú filozofiu ministerstva a aj oni sa chcú zapojiť do riešenia problému. "Súhlasili s tým, že percento pre výpočet najmenšieho vymeriavacieho základu sa zvýši zo 44,2 % na 50 %. Je tu absolútny súhlas a dohoda," konštatoval Richter.

Podľa predsedu opozičnej SDKÚ-DS Pavla Freša však toto nie je najakútnejší problém živnostníkov. Mnohí z nich totiž tento rok riešia skôr dilemu, či pokračovať vo svojej práci, alebo s ňou skončiť a ísť na úrady práce.

"Otázku, či živnostníci majú mať taký alebo onaký dôchodok, kedy zvyšovať vymeriavací základ, nechajme na okrúhly stôl, na to sú rôzne pohľady. Jeden zásadný je ten, že živnostník nemá garantovaný príjem a tváriť sa, že je zamestnanec, je úplne scestné," upozornil opozičný líder.

SDKÚ-DS podľa svojho šéfa navrhuje riešenie tohto aktuálneho problému, ktoré uľahčí najmenej zarábajúcim živnostníkom. Ide o zvýšenie spodného limitu pre povinnosť živnostníkov platiť daňové preddavky. "My navrhujeme, aby sme uľahčili tým najslabším, 30.000 rodinám a 100.000 ľuďom, ktorí vás za nulový úrok úverujú. Je to prorastové opatrenie, tu a teraz," dodal Frešo a vyzval vládny Smer-SD, aby tento návrh v parlamente podporil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:46