StoryEditor

Študenti ani profesori nevrátili pochybné odmeny

27.03.2012, 00:00
Pochybné odmeny vyplatené Študentským pôžičkovým fondom sú stále v nedohľadne.

Fond pod vedením Ľubomíra Zburína (na snímke) zaplatil za šesť rokov na odmenách viac ako 230-tisíc eur, hoci išlo o čestné funkcie. Nové vedenie fondu verejne požiadalo o vrátenie neodôvodnene vyplatených peňazí. Z osemnástich funkcionárov – študentov, úradníkov či profesorov však vrátil peniaze len jeden. Na otázky HN – či a kedy odmeny vrátia – nereagoval nikto z oslovených. „Stačilo, ďakujem,“ zložila telefón napríklad úradníčka ministerstva školstva Ľubica Škvarková, ktorá dostala odmenu dvakrát za rovnaký text.

Jeden vrátil
„Pokiaľ viem, odmeny zatiaľ nevrátil nikto, okrem pána Plavčana,“ uviedol predseda rady fondu Peter Goliaš. Sekčný šéf na ministerstve školstva Peter Plavčan vrátil 38-tisíc eur, ktoré získal od roku 2005. Funkcionárom fondu odmena neprislúcha. Bývalý šéf Zburín zákon obchádzal tak, že vyplácal peniaze za rôzne štúdie a analýzy. Fond zaplatil aj tritisíc eur za stranu textu, odmeňoval aj nepotrebné či duplicitné štúdie. Odmeny nevrátil ani riaditeľ Zburín. „Odmeny mi schválila rada, tak sú oprávnené,“ tvrdí Zburín. Hnevá sa, že si médiá nevšímajú majetok v hodnote približne 25 miliónov eur, ktorý vo fonde pred odvolaním z funkcie nahromadil. Študentský pôžičkový fond požičiava vysokoškolákom peniaze na štúdium, peniaze získava z verejných zdrojov.

Nové vetry
Na pochybné odmeňovanie upozornilo nové vedenie fondu po nástupe ministra školstva Eugena Jurzycu. Jurzyca do fondu dosadil aj bývalých kolegov z mimovládky Ineko. Budúci minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD ) preto považuje nominácie za politické a novému tímu vyčíta tiež nekvalifikovanosť. „Chýbajú tam odborníci z iných oblastí školskej politiky,“ povedal HN. Obsadenie fondov bude treba podľa neho prehodnotiť. Funkčné obdobie funkcionárov fondu je dvojročné, skončí sa v auguste budúceho roka. Členovia rady by mali tento týždeň vybrať nového riaditeľa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:08