StoryEditor

Fico chce otvoriť ústavu pre vyšetrovacie výbory

02.06.2004, 00:00
Opozícia sa stále nevzdáva zámeru na zriadenie parlamentných vyšetrovacích výborov. Po ĽS-HZDS túto požiadavku znovu oprášila strana Smer, ktorá mieni na pôde NR SR presadiť výbory osobitným ústavným zákonom. Na to však musia získať podporu aspoň 90 poslancov NR SR.

Predseda Smeru Robert Fico včera o tejto téme rokoval s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Opozičného politika totiž pobúrilo údajné ignorovanie závažných indícií o klientelizme a korupcii, ktoré v štátnej správe zistila v roku 2003 SIS.

Ficove výbory
Výbory by mohli predvolávať svedkov, pre ktorých by nepravdivá výpoveď znamenala riziko trestného stíhania. Výborom by na požiadanie museli poskytovať informácie finančné inštitúcie a štátne orgány. Opozícia predpokladá, že v týchto parlamentných orgánoch by mala rovnaké zastúpenie ako koalícia. So zriadením výborov nemá žiadny problém SMK, SF, ĽS-HZDS, KSS. Predseda NR SR a KDH Pavol Hrušovský tvrdí, že to je možné už v dnešných právnych podmienkach, podpredseda ANO Ľubomír Lintner sa skôr zaujíma o rozsah kompetencií, a za úplne zbytočné vedľa činnosti polície ich považuje poslanec NR SR za SDKÚ Roman Vavrík.

Prokuratúra ponúka pomoc
S kreovaním vyšetrovacích poslaneckých výborov nemá problém ani generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ten však zdôraznil, že v podmienkach SR by niečo také bolo úplnou novinkou. V ČR však takáto prax už funguje. Podľa najvyššej štátnej zástupkyne ČR Marie Benešovej, parlamentné komisie, ktoré vyšetrovali niekoľko káuz (krach IPB-pozn. red.), nikdy nedospeli ku konkrétnym záverom. Ak sa poslanci dohodnú, generálna prokuratúra je pripravená sa podieľať na tvorbe "inštrumentária" pre ich činnosť. Trnka však varuje pred konkurenciou "medzi pôsobnosťou výborov a úlohami súdov, prokuratúry a polície, ktoré vyplývajú z Trestného zákona a Trestného poriadku".

Polícia neverí poslancom
Podľa dôverných informácií HN z vysokopostavených policajných zdrojov existuje reálny predpoklad, že utajené informácie sa z NR SR dostávajú často na verejnosť. Na takéto riziko oficiálne upozornil aj Trnka. Polícia sa v tejto súvislosti obáva marenia vyšetrovania v niektorých citlivých prípadoch. Polícia preto varuje, že vyvodenie politickej zodpovednosti by mohlo predbehnúť potvrdenie podozrení z trestnej činnosti. SIS je ochotná spolupracovať s vyšetrovacími výbormi. Riaditeľ kancelárie SIS Vladimír Šimko však volá po zavedení mechanizmu, ktorý by zabránil úniku utajovaných skutočností a tým aj znižovaniu vážnosti NR SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:50