StoryEditor

Uhliarikov rok charakterizuje záchrana systému

22.07.2011, 14:15
Autor:
TASRTASR

Rok na ministerstve zdravotníctva po nástupe vlády Ivety Radičovej bol podľa šéfa rezortu Ivana Uhliarika (KDH) rokom záchrany systému pred kolapsom. Ako dnes poznamenal na tlačovej konferencii, počas uplynulého obdobia sa diagnostikovali problémy a v súčasnosti je zdravotníctvo v štádiu liečby. Poukázal, že po jeho nástupe sa odhalilo "fingovanie" účtovníctva v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni či "pozašívané" faktúry v štátnych nemocniciach. Svoje pôsobenie vo funkcii ministra by Uhliarik ohodnotil "asi na trojku".

Šéf rezortu pripomenul, že v súčasnosti treba dokončiť transformáciu nemocníc, ktorá je podľa jeho slov jediný nástroj, ktorý umožní ich lepšie a transparentnejšie financovanie i hospodárenie. Pripravuje sa tiež zavedenie generickej preskripcie, teda predpisovania liekov na základe účinnej látky, zavedenie centrálnej obstarávacej jednotky pre nemocnice, zákaz fajčenia v otvorených priestoroch nákupných centier a zvýšenie sankcií za jeho porušovanie.

Ako ďalej avizoval Uhliarik, zmeniť sa tiež má "nespravodlivé" nastavenie siete zdravotníckych zariadení tak, aby nedochádzalo k diskriminácii neštátnych. Zaviesť sa tiež má "spravodlivejší" systém do odmeňovania nemocníc prostredníctvom tzv. DRG systému, teda platby za diagnózu, vzniknúť má zároveň vízia dlhodobého smerovania zdravotníctva. Po realizácii týchto krokov sa podľa šéfa rezortu zvýši kvalita zdravotnej starostlivosti, spokojnosť pacienta aj motivácia a podmienky pre zdravotníckych pracovníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:16