StoryEditor

Sulík chce odvolávať prezidenta

03.01.2013, 23:00
SaS sa pokúsi o obžalobu prezidenta, na internete sa rozbehla petícia za odvolanie.

Prezident Ivan Gašparovič čelí snahám o odvolanie. Návrh na jeho obžalobu za porušenie ústavy chce do parlamentu podať SaS, na internete sa zase rozbehla petícia, ktorá žiada jeho odchod.

SaS si myslí, že prezident úmyselne porušil ústavu, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Ak by sa s tým stotožnila Národná rada, prípadnú „vinu“ prezidenta by posudzoval Ústavný súd. Gašparovičovi by tak hrozila strata funkcie.

Takýto scenár je však nepravdepodobný. SaS by totiž na jeho presadenie potrebovala 90 hlasov, má 11.

O čo teda predsedovi strany Richardovi Sulíkovi ide? „Minimálne o to, aby sa rokovalo. Budú musieť aj poslanci Smeru hlasovaním ukázať, či si myslia, že prezident koná správne,“ povedal Sulík.

Prezident predpovedá neúspech
SaS zatiaľ nemá podporu ani celej opozície. Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič hovorí, že najprv musí zasadnúť klub. „Potom sa rozhodneme.“ Právnici sa rozchádzajú v názoroch na iniciatívu SaS. Ústavný expert Eduard Barány si myslí, že prezident konal v súlade s výrokom Ústavného súdu, podľa ktorého nemusí vymenovať zvoleného kandidáta, ak má na to vážne dôvody. Právnik Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva SAV zase hodnotí prezidentove kroky ako účelové. Najprv Čentéša nevymenoval, hoci mu nič nebránilo, potom chcel čakať na všetky rozhodnutia Ústavného súdu vo veci voľby, a napokon rozhodol aj bez nich. „Má to svoje rácio,“ komentoval návrh SaS Vozár.

Prezident snahe SaS predpovedá neúspech. „Jej predseda by sa mal radšej sústrediť na udržanie si pozície vo vlastnej strane, nie venovať sa skrachovaným projektom,“ odkázal Gašparovič cez svojho hovorcu.

V prospech Ficovho kamaráta?
Predseda KDH Ján Figeľ povedal, že Gašparovič len „spláca dlh Smeru“. V prípade Čentéša podľa neho koná tak, aby vyhovel premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý chce do funkcie generálneho prokurátora svojho kamaráta. Mal tým na mysli prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý je najvážnejším zo spomínaných kandidátov a bol Ficovým spolužiakom na právnickej fakulte. „Prezident politizuje situáciu,“ dodal Figeľ.

Na obranu prezidenta včera vystúpil premiér Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej besede. „Za to, kde sa dnes nachádzame, zodpovedajú len tí páni, ktorí dnes tak hlasno kričia,“ reagoval.

Ani včera Fico nepovedal, koho bude presadzovať na čele prokuratúry.
V najbližších dňoch sa rozhodne, či budú poslanci diskutovať o zodpovednosti Gašparoviča. Pod takýto návrh sa musí podpísať najmenej 30 poslancov.

Za odvolanie Gašparoviča sa rozbehla aj petícia, ku ktorej sa do večera prihlásilo okolo 11-tisíc ľudí. Stojí za ňou skupina rôznych ľudí, ktorí sa dali dokopy na Facebooku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:12