StoryEditor

Maďarič koná v megatendri pochybne

12.12.2012, 23:00
Minister vrátil do hry konzorcium, ktoré chcel vyradiť Krajcer. Ten hovorí o trestnom čine.

 Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) vrátil konzorcium Tender Media Group do hry o desiatky miliónov eur z eurofondov podozrivým spôsobom. Minulý piatok podpísal dohodu o urovnaní. Dojednal, že najväčší kultúrny tender za 125 až 170 miliónov eur, ktorý podpísal deň pred parlamentnými voľbami v roku 2010, trvá. Medzinárodné konzorcium predsa len má rezortným inštitúciám pomáhať s digitalizáciou kultúrneho dedičstva.

Chýbajúci záznam?
Maďarič tvrdí, že zmier musel uzavrieť, pretože rezort pod vedením predchodcu Daniela Krajcera (SaS) pochybil pri vypovedaní zmluvy. Odvrátil tak podľa neho hrozbu žaloby o zmarený zisk 2,3 milióna eur a zastavenia celého europrojektu predbežným opatrením súdu.

 

Ministrom objednané dve právne kancelárie sa podľa neho zhodli na tom, že výpoveď je nevyhnutné považovať za neplatný právny úkon. Dôvodom je, že nie je evidovaná v ministerskom systéme Nuntio a v spise chýba „kópia výpovede s potvrdením, že ju adresát osobne prevzal“.

 

Ministerstvo poskytlo HN list, ktorým Krajcer 21. októbra 2010 zmluvu s TMG vypovedal. Obsahuje evidenčné číslo (MK-2693/2010-10/14480) rezortného systému. „Pod týmto číslom nie je v systéme nič evidované,“ oznámil hovorca Jozef Bednár.

„Ak to teraz v systéme nefiguruje, tak to niekto musel odtiaľ vymazať,“ tvrdí exminister Krajcer. „A to je trestný čin,“ domnieva sa.

„Je to škandál“
Rezort neodpovedal na otázku, či vedia, ako bola výpoveď doručená. HN majú kópiu doručenky a kópiu obálky s evidenčným číslom výpovede. Podľa tých si list prevzal zástupca TMG „P. Horváth“ 22. októbra o 11.40 hod. Písomnosť doručila zásielková služba DHL.

Krajcer tvrdí, že doručenka i obálka boli na ministerstve. Maďaričovu dohodu považuje za neplatnú. „Je to škandál. Vyprosím si, aby spochybňoval mojich ľudí, že to neboli schopní zadministrovať,“ uviedol.

„Výpoveď nám nebola vôbec doručená,“ odmietla hovorkyňa konzorcia Sylvia Majerníková, že by Krajcerov list dostali. Na otázku, kedy upozornili na neplatnosť výpovede, uviedla, že tento rok. Presný dátum neprezradila kvôli ochrane konzorcia. „Zmluvu sme považovali za stále platnú,“ vysvetlila, prečo nepodnikli právne kroky skôr.
Bednár uviedol, že boli konzorciom upozornení listami z 24. septembra a 23. októbra tohto roku. „Dovtedy sme nevideli dôvod skúmať platnosť výpovede.“

Nepodstatná evidencia
Právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala vraví, že záväznosť výpovede sa dá posúdiť iba na základe konkrétnych dôkazov. „Evidencia ministerstva nie je z tohto pohľadu podstatná.“

Doručenie výpovede zásielkovou službou právnik považuje za dostatočné pre jej platnosť. Ani strata doručenky podľa neho nemusí znamenať prehru na súde. „Kuriérska spoločnosť tiež musí disponovať týmto dokladom.“

Ministerstvo predpokladá, že obnovená zmluva bude naplnená už len na asi 15 percent, t. j. na 25 miliónov eur. Podobný odhad má i šéf združenia Viliam Kišš. Krajcer uviedol, že dáva Maďaričovi čas do budúceho pondelka, aby revidoval svoj postup. „V opačnom prípade zvážim ďalšie kroky.“ Zmluvu vypovedal kvôli presvedčeniu, že je v rozpore s cieľom prioritnej osi a eurofondy by muselo Slovensko vrátiť. Maďarič takýto problém nevidí.

Doručenka

 

List

Obálka

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:15