StoryEditor

Predpisovanie liekov sa zmení, obnovia sa aj vernostné systémy v lekárňach

13.09.2011, 12:28
Autor:
TASRTASR

Spôsob predpisovania liekov by sa mal na Slovensku od novembra tohto roku zmeniť. Lekári budú môcť aj naďalej napísať na recept konkrétny názov lieku, zároveň však budú musieť uviesť aj účinnú látku, pričom povinnosťou lekárnika bude vydať najlacnejší liek. V prípade medicínskych dôvodov bude môcť lekár zakázať výdaj náhradného generického lieku. Vyplýva to z nového zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý dnes schválil parlament. Zmena sa má dotknúť asi 40 percent liekov. Ministerstvo zdravotníctva od tohto kroku očakáva úsporu pre pacientov takmer 50 miliónov eur na doplatkoch ročne.

Lekár by mal byť po zavedení generickej preskripcie do praxe zodpovedný už iba za predpísanie účinnej látky v lieku, a nie za konkrétny liek. Túto zmenu navrhol cez pozmeňujúci návrh Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Podľa jeho slov sa týmto spôsobom reagovalo na výhrady Slovenskej lekárskej komory, ktorá spustila petíciu proti zavedeniu generickej preskripcie. Lekárom sa nepáčilo, že by aj napriek tomu, že oni by predpisovali účinnú látku, zodpovedali aj za vydaný liek.

Právna norma tiež prináša obnovenie poskytovania zliav v lekárňach, teda tzv. vernostných systémov, čo dlhodobo kritizuje Slovenská lekárnická komora. "Poskytovanie zliav je dobrovoľné a v prípade, že sa lekáreň rozhodne poskytovať zľavy pacientom, tak 50 percent z výšky zľavy, ktorú poskytla pacientovi, musí poskytnúť aj zdravotnej poisťovni," píše sa v návrhu. Legislatívny rámec okrem toho vytvára aj jasné pravidlá pre tvorbu siete verejných lekární, ktoré doteraz legálne neexistovali. Tie budú po novom môcť vznikať len na úrovni vyššieho územného celku.

Ministerstvo novým zákonom zavádza viaceré opatrenia, ktoré by mali eliminovať aktivity farmaceutických firiem voči lekárom. Novinkou je zákaz návštev zástupcov farmaceutických spoločností v ambulanciách lekárov počas ich ordinačných hodín. Okrem toho zákon zakazuje príjem a darovanie akýchkoľvek peňažných darov alebo vecných výhod pre lekárov od zástupcov farmaceutických spoločností.

Právna norma okrem toho zakázala lekárovi, lekárnikovi alebo inému zdravotníckemu pracovníkovi zúčastňovať sa na podujatí, ktoré je financované, sponzorované alebo inak nepriamo podporované farmaceutickou firmou. Lekári alebo iní zdravotnícki pracovníci sa budú môcť zúčastniť len na podujatiach určených výhradne na odborné a vedecké účely alebo ďalšie vzdelávanie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:30