StoryEditor

Jurzyca: Na Slovensku chýbajú masovo učebnice

07.08.2011, 09:52
Autor:
TASRTASR

Minister školstva Eugen Jurzyca (nominant SDKÚ-DS) nepozná podľa vlastných slov krajinu, ktorej by tak masovo chýbali reformné učebnice, ako u nás. Povedal to novinárom na margo skutočnosti, že školám budú od septembra opäť chýbať niektoré knihy pre žiakov.

Minister učiteľom radí, aby komunikovali s ľuďmi v rezorte, sledovali portál ministerstva a určite sa tak dozvedia, ktoré učebnice sa dostanú do škôl v priebehu septembra až októbra. Jurzyca uistil, že pedagógom bude vedieť povedať, s ktorými knihami môžu rátať, maximálne do konca budúceho týždňa. "Je pravda, že opäť zďaleka nie všetky reformné učebnice sa dostanú do škôl, situácia je ale výrazne lepšia, než minulý rok," uviedol.

Jurzyca pripomenul, že ministerstvo školstva je blokované zmluvami, ktoré boli uzavreté v minulosti a ktoré neumožňujú rozväzovať záväzky s vydavateľstvami nespĺňajúcimi termíny. "Napriek tomu sme sa veľmi, veľmi snažili. Neteší nás to, že sa nám nepodarilo zabezpečiť viac reformných učebníc," priznal. Podľa jeho slov sa rezort osobitne sústredil na tri skupiny učebníc. "Jednak tie, o ktoré je najväčší záujem, potom učebnice na špeciálne školy a do zmiešaných území," vysvetlil.

Vrásky na čele spôsobujú niektorým vydavateľstvám aj zvýšené sankcie za omeškanie dodávok. "Pokuty boli buď žiadne alebo slabé a my sme nemali žiadnu páku, ako tlačiť vydavateľstvá k tomu, aby učebnice dodali na čas. V niektorých prípadoch bol termín zmeškaný až o tri roky. So zvýšenými sankciami majú niektoré vydavateľstvá problémy, ale je ich menšina. Som presvedčený, že sankcie musia byť pri každom vzťahu, teda aj pri zabezpečovaní učebníc," argumentoval minister. Zopakoval, že pre sankcie vycúval jeden vydavateľ, ale ostatní zrejme súhlasia. "Kvôli jednému nemôžme meniť systém," vyhlásil Jurzyca.

Základné a stredné školy začnú školský rok okrem chýbajúcich učebníc aj bez interaktívneho vyučovania pod názvom Planéta vedomostí. Podpis zmluvy zdržal Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý zákazku za šesť až dvanásť miliónov eur kontroloval. "ÚVO už zrušil svoje rozhodnutie o prerušení rokovacieho konania, môžme teda pokračovať. Začneme čo najskôr. Je u nás vymenovaná skupina odborníkov, ktorí budú rokovanie viesť za našu stranu," avizoval šéf rezortu školstva.

Ak by diskusie nedopadli dobre, Jurzyca ako alternatívu pripúšťa aj inú cestu. "Ak sa nedohodneme, ak nedosiahneme kvalitu, ktorú si predstavujeme a ak nedosiahneme cenu, ktorá zodpovedá hodnote toho produktu a bude výhodná pre Slovensko," dodal.

Učebnice chýbajú školám od reformy bývalého ministra školstva Jána Mikolaja (SNS), ktorú spustil pred štyrmi rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:18