StoryEditor

Írsko odsúdilo Vatikán za zatajovanie zneužívania detí

20.07.2011, 17:32
Autor:
TASRTASR

Írsky parlament dnes odsúdil Vatikán za jeho úlohu pri zatajovaní zneužívania detí. Vyšetrovanie ukázalo, že vedenie katolíckej cirkvi v Ríme podkopalo snahy Írska, aby bolo zneužívanie detí kňazmi oznamované polícii.

Írsky premiér Enda Kenny vyhlásil, že Vatikán musí prijať zodpovednosť po tom, ako vyšetrovatelia zistili, že Vatikán v roku 1997 tajne odmietol novú írsku politiku na ochranu detí. Táto politika po prvý raz vyžadovala, aby o všetkých podozreniach zo sexuálneho zneužívania bola informovaná polícia.

Vyšetrovatelia upozornili na hrozivé následky listu z roku 1997, ktorý poslal Vatikán írskym biskupom a kritizoval v ňom politiku na ochranu detí. Vyšetrovanie odhalilo, že predstavitelia katolíckej cirkvi skrývali dôkazy pred políciou ešte v roku 2008.

Vláda Írska i opozičné strany dnes spoločne a jednotne podporili podnet, ktorý konštatuje, že írsky parlament "odsudzuje intervenciu Vatikánu".

Írska vláda si minulý týždeň predvolala veľvyslanca Vatikánu po tom, ako odborníci vo vyšetrovacej správe uviedli, že Rím tajne odhováral írskych biskupov od nahlásenia pedofilných kňazov polícii. Írsky minister spravodlivosti Alan Shatter predtým označil za neprijateľné zasahovanie Vatikánu do opatrení Írska na ochranu detí.


Zdroj: Associated Press

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:55