StoryEditor

Mika ani Rezník odborníkov nepresvedčili

20.07.2012, 00:00
Odborníci hodnotili pre HN projekty kandidátov na šéfa RTVS. Víťaza medzi nimi nenašli.

Bez jasného víťaza skončil duel najvážnejších kandidátov na post šéfa verejnoprávnej RTVS, ktorý sme v HN usporiadali. V celkovom hodnotení projektov Václava Miku a Jaroslava Rezníka, ktoré sa nášmu denníku podarilo získať, sa traja nami oslovení analytici nestretli.

Bývalý šéf TV Markíza a riaditeľ štátnej TASR sú iba dvaja z jedenástich kandidátov, ktorí sa budú v parlamente uchádzať o uvoľnené kreslo po Miloslave Zemkovej. Z vládneho Smeru-SD už dopredu prenikli informácie, že sa rozhoduje medzi nimi dvoma.

Slabý projekt
Prekvapujúco slabý projekt predložil podľa Martina Gondu zo spoločnosti Newton Media Mika. „Je to skôr opis stavu,“ hodnotí 35-stranový dokument s názvom „Bez bariér“. Kým Rezník toho poslancom sľubuje veľa, niekdajší líder najsledovanejšej súkromnej televízie hovorí len v náznakoch, o čo mu ide, všíma si Ivan Krasko zo Stratégií.

Ten chápe opatrnosť Miku, že nesľubuje niečo, o čom vopred nevie, či to dokáže splniť. „Takýto projekt ho však môže diskvalifikovať. Ne verejnom vypočutí musí bezpodmienečne konkretizovať svoje plány,“ mieni.

Do tretice aj predseda Rady RTVS Miroslav Kollár si myslí, že Mika posiela do parlamentu skôr víziu. „Čo však neznamená nevyhnutne nižšiu kvalitu opisovaných projektov,“ hodnotí.

Peniaze na Trojku chýbajú
Detailný projekt, ktorý Rezník nazval „Talenty. Tvorba. Technológie. Teraz“, je podľa Kollára v načrtnutom rozsahu nerealizovateľný. Na zmysluplné fungovanie spojenej inštitúcie je podľa šéfa štátnej tlačovej agentúry a niekdajšieho riaditeľa rozhlasu treba 120 miliónov eur ročne, čo je o tretinu viac, ako je realita, pripomína Kollár. „Nemyslím si, že poslanci spolu s prípadnou voľbou tohto uchádzača to zároveň budú brať ako záväzok upraviť financovanie RTVS.“

Ivan Krasko vyslovene pochybuje, či Rezník má potenciál byť dobrým manažérom televízie. „Naznačuje, že pri programovaní televíznych staníc nechce prihliadať na ponuku konkurencie. To je asi taká hlúposť ako zaradiť Večerníček na Jednotku na 20. hodinu.“

Rezník sľubuje opätovné spustenie Trojky od jesene 2014 výlučne pre detského diváka a mládež. „Na Trojku vôbec nie sú peniaze,“ pochybuje o tomto zámere Gonda. „Možno len na hybrid, ktorý by vysielal archívne socialistické detské seriály, večerníčky a akvizície zahraničných rozprávok.“

Spravodajsko-športovú Dvojku, ktorú Rezník sľubuje, vidí, naopak, Gonda reálne, oceňuje tiež zámer dať väčšie kompetencie a priestor redaktorom spravodajstva. Podľa Kollára obaja uchádzači pomerne presne opisujú súčasné problémy RTVS a podobne riešia aj reorganizáciu inštitúcie. „Ako sme sa však presvedčili už v minulosti, papier, na ktorom sú vytlačené projekty, znesie všetko,“ odporúča sa pozrieť na výsledky, ktoré obaja manažéri v relevantných firmách a inštitúciách za sebou zanechali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 00:46