StoryEditor

Webové pasce musia vrátiť peniaze, rozhodol súd

20.12.2011, 23:00
Stovky eur za registráciu a následné pokuty za nezaplatenie vymáhali prevádzkovatelia tzv. webových pascí neprávom.

Rozhodol o tom včera Okresný súd v Poprade. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné a webové firmy sa môžu do 15 dní odvolať. „Ale po dvoch rokoch máme čierne na bielom, že tie obchodné podmienky boli neprijateľné a zmluvy sú absolútne neplatné,“ reagoval pre HN Miroslav Antoňak. Spolu s občianskym združením Ombudspot zastupoval poškodených. Koľko ľudí za registráciu už zaplatilo nie je známe. Len Ombudspot ich však zastupuje viac ako päťtisíc.

Rozhodnutie súdu sa vzťahuje len na zmluvy medzi poškodenými registrovanými na stránke basne-portal.sk a jej prevádzkovateľom, firmou Pro Content. Súdnym rozhodnutím sa však podľa Antoňaka môžu brániť aj poškodení registrovaní na stránkach sale4u.sk, outlety.sk, či ms-2011.sk. „Rozhodnutie vieme aplikovať na všetkých spotrebiteľov, je jedno, či uzavreli zmluvu s firmou Pro Content, Web Content alebo Online Investment Group.“ Firmy prevádzkovali spolu viac ako 70 podobných stránok. „Neplaťte a upomienky ignorujte, pretože zmluvy sú neplatné,“ radí poškodeným.

Právny zástupca firmy Pro Content Jozef Švarc tvrdí, že sa určite odvolajú. „Počkáme na doručenie písomného rozhodnutia s odôvodnením a podľa dôvodov, ktoré v ňom budú uvedené, sa odvoláme,“ uviedol. Rozhodnutie Krajského súdu v Prešove zrejme nebude známe skôr ako vo februári. Klienti, ktorí chcú získať späť zaplatené peniaze, však môžu začať s ich vymáhaním skôr.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:18