StoryEditor

SaS by mala ustúpiť, tvrdia odborníci

13.09.2011, 00:00

SaS Richarda Sulíka by mala ustúpiť a zahlasovať za euroval. Takéto východisko z vládnej krízy vidia analytici. Martin Slosiarik z agentúry Focus si myslí, že nakoniec sa tak pod tlakom koaličných partnerov aj stane. "Toto nebude téma, na ktorej padne vláda," povedal pre HN.
Liberáli si podľa Slosiarika zmenu postoja pred voličmi obhája. "Argumentovať budú tým, že to urobili kvôli budúcnosti Slovenska. Preto, aby sa k moci opäť nedostal Fico." Ani podľa politológa Grigorija Mesežnikova nie je euroval témou, na ktorej by mohla padnúť vláda. "Nie je to súčasť ani koaličnej zmluvy, ani programového vyhlásenia vlády," povedal pre HN.

Výmena za reformu
Schválenie eurovalu môže SaS vymeniť za podporu daňovo-odvodovej reformy. Myslí si to politologička Darina Malová. "Pre SaS je daňovo-odvodová reforma väčšou prioritou než euroval." Nepredpokladá však, že koalícia sa rozhodne spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o vyslovení dôvery vláde.

Pavel Haulík z agentúry MVK očakáva, že koaličný štvorlístok sa bude snažiť získať čas. Podľa Haulíka by bol takýmto riešením prísľub vyhlásenia referenda. "Toto by uspokojilo všetkých. Zodpovednosť by sa preniesla z politikov na občanov a koalícia by získala čas," povedal Haulík. Šéf MVK si nemyslí, že niektorá z vládnych strán by chcela koalíciu skutočne rozbiť. Situáciu v koalícii vníma skôr ako boj o to, kto bude diktovať politiku v budúcnosti. "Hlavnými súpermi v tomto boji sú SaS a SDKÚ."

Pomoc Smeru
Mesežnikov upriamuje pozornosť na potenciál opozičného Smeru-SD, nad ktorým by sa vládne strany mali zamyslieť. "Kľúčová otázka nie je nielen to, ako zahlasuje SaS, ale je tu silný opozičný Smer, ktorý nemá k eurovalu výhrady." Ficov Smer však dlhodobo vyhlasuje, že pokiaľ koalícia nezvolí jednotný postoj, na hlasovaní o eurovale sa nezúčastní.

Malová si myslí, že kríza uberá preferencie všetkým koaličným stranám a nahráva Smeru. "Väčšina voličov nemá rada, keď sa politici škriepia. Smer si je vedomý, že mu to pridáva na popularite." Haulík odhaduje, že výsledkom koaličnej krízy môže byť posilnenie SaS až na 20 percent, na druhej strane to môže sulíkovcov úplne zničiť. Milan Janásik

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:11