StoryEditor

Roberta Fica láka prezidentská stolička

22.05.2011, 19:00
Prezidentské voľby. Šéf Smeru nevylúčil kandidatúru. "Je to prirodzená ambícia."

Predseda Smeru-SD Robert Fico prvý raz verejne hovorí o tom, že ho láka post prezidenta republiky. „Musí byť prirodzenou, legitímnou ambíciou každého politika, ktorý na to spĺňa určité podmienky stať sa prezidentom Slovenskej republiky. Je to úplne normálne a určite by to každý vnímal ako obrovský honor – takto nejako zavŕšiť politickú kariéru,“ povedal expremiér pre HN v Rozhovore týždňa.

Na rok 2014, keď budú prezidentské, ale aj parlamentné voľby, má však Fico prioritnejšie plány – poraziť pravicu a opäť stáť na čele vlády. „Premiér so silnou stabilnou stranou za sebou je vec, ktorá musí lákať každého politika. Preto je to určite post, o ktorý by som mal záujem.“ Už v minulosti označil Fica za „najlepšieho kandidáta“ na prezidenta napríklad predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Podporu má aj vo vlastných radoch. „Koho iného ako lídra svojej politickej strany si člen strany môže predstaviť na najvyšších štátnych funkciách,“ tvrdí poslanec Smeru Róbert Madej.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova si Fico pripravuje post prezidenta až na záver politickej kariéry. „Ak sa mu podarí zachovať si popularitu na terajšej úrovni, dá skôr prednosť premiérskej funkcii.“

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:46