StoryEditor

Pravoslávni veriaci začínajú sláviť Vianoce

06.01.2013, 07:16
Autor:
TASRTASR

Pravoslávni veriaci na Slovensku, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, začínajú dnes sláviť Vianoce. Aj pre nich, tak ako pre iných kresťanov, sú to sviatky radosti, lásky a porozumenia.

Veriaci z Bratislavy a okolia sa schádzajú v Chráme sv. Mikuláša pod Bratislavským hradom, kde sa dnes predpoludním o 10.00 h koná svätá liturgia. "V predvečer sviatku Narodenia Christosa, o 17.00 h sa veriaci zídu na asi trojhodinových bohoslužbách, známych ako Veľké povečerie," povedal pre TASR správca pravoslávnej farnosti v Bratislave Jozef Haverčák. Niektorí veriaci podľa jeho slov večerajú pred, iní po týchto bohoslužbách. Ako ďalej zdôraznil, štedrá večera pravoslávnych pozostáva výlučne z pôstnych jedál ako sú diétna kapustnica bez klobásy a pirohy, jedáva sa tiež fazuľa. Na stole v tento deň nechýba chlieb, med a cesnak.

Pravoslávne Vianoce trvajú od 6. do 9. januára. V pondelok 7. januára veriaci oslávia veľký sviatok - Roždestvo Isusa Christa (Narodenie Ježiša Krista). Slávnostná svätá liturgia v bratislavskom Chráme sv. Mikuláša sa začne o 10.00 h.

Na základe rozdielnych tradícií kresťania rôznych cirkví slávia Vianoce v rozličných termínoch. Katolíci, protestanti a časť pravoslávia slávia Vianoce 24. a 25. decembra podľa gregoriánskeho kalendára.

Juliánskym kalendárom sa okrem pravoslávnych v Čechách a na Slovensku riadia napríklad aj pravoslávne cirkvi v Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Srbsku, Poľsku, Gruzínsku a niektoré staré východné cirkvi.

Gregoriánsky kalendár používajú pravoslávne cirkvi Carihradu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:25