StoryEditor

Pacienti prídu o ďalšie lôžka a oddelenia

08.08.2012, 00:00
Časti pacientov s vážnejšími ochoreniami sa môže predĺžiť vzdialenosť za ošetrením.

Ministerstvo zdravotníctva Zuzany Zvolenskej pracuje na ďalšej redukcii lôžok a oddelení v rámci znižovania dlhov fakultných nemocníc. V porovnaní s minuloročnou optimalizáciou by však tá terajšia mala prebehnúť postupne a len vo veľkých mestách. „Ide o optimalizáciu, ktorá sa robí postupne v nemocniciach pod správou ministerstva zdravotníctva,“ priblížila hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. O koľko lôžok či oddelení by nemocnice mali prísť, povedať nevedela.

Rušenie lôžok a oddelení súvisí s už prezentovanými plánmi rezortu centralizovať výkony. V praxi to znamená, že nemocnice sa budú špecializovať na určité zákroky tak, aby ich duplicitne nevykonávali v iných zariadeniach. O podobnú vec sa pokúšal aj exminister Ivan Uhliarik (KDH), kvôli čomu si vyslúžil kritiku od vtedajšej opozície na čele so Smerom-SD. Ich argument bol, že pacienti budú musieť dochádzať do vzdialenejších miest. Dnes Zvolenská tvrdí, že na rozdiel od Uhliarika, bude prihliadať na pacientov. „My nechceme nič nasilu rušiť. Chceme centrálne riadiť niektoré oblasti, ale vzhľadom na preferencie pacientov,“ povedala v rozhovore pre HN.

Priestor na škrty je
Počas minuloročnej redukcie zaniklo 3 300 lôžok a 150 oddelení. Podľa odborníkov je v nemocniciach stále čo škrtať. „Slovensko patrí medzi krajiny OECD s najnižšou efektívnosťou zdravotníctva, pričom pri počte lôžok na 1-tisíc obyvateľov sme nad priemernou úrovňou OECD,“ odôvodnil analytik INEKO Dušan Zachar. Ako dodal, aj správa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča z roku 2006 pripúšťala redukciu lôžok až na úrovni 6 500 postelí.

Väčšina oslovených štátnych nemocníc sa kvôli dovolenkám kompetentných k téme nevyjadrila. Iba Univerzitná nemocnica Bratislava pripustila, že si vie predstaviť určitú redukciu. „Vieme si predstaviť zúženie poskytovania zdravotnej starostlivosti pre detských pacientov, nakoľko v Bratislave pôsobí špecializovaná Detská fakultná nemocnica,“ povedala námestníčka bratislavskej nemocnice Marta Hájková.

Ďalšie opatrenia
Optimalizáciu v štátnych zariadeniach Zvolenskej nakázala aj vláda v súvislosti s takmer 500-miliónovým výpadkom v štátnej kase. Ministerka plánuje peniaze ušetriť nielen centralizáciou výkonov, ale aj zavedením elektronického zdravotníctva či platieb za diagnózu (DRG). Analytik Tomáš Szalay z HPI tieto plány spochybňuje. „DRG nie je nástroj na dosahovanie úspory, ale na spravodlivejšie odmeňovanie nemocníc. Všade na svete to znamenalo zlepšenie odmeňovania menších nemocníc na úkor veľkých,“ povedal. V prípade elektronického zdravotníctva je podľa Szalaya „úspora teoreticky možná, ale zrejme za hranicou tohto volebného obdobia“. Reálne by tak Zvolenská mohla ešte tento rok ušetriť peniaze len vďaka centrálnym nákupom liekov. Tie už boli vo veľkých fakultných nemocniciach prostredníctvom Všeobecnej zdravotnej poisťovne spustené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:06