StoryEditor

Zistenie HN: Štát chce pustiť ďalší podnik

09.01.2013, 23:00
Minister Glváč (na snímke) pripúšťa, že dá do prenájmu aj trenčianske opravovne.

Po nováckych vojenských závodoch plánuje ministerstvo obrany prenajať aj Letecké opravovne Trenčín. „Vážne sa tým zaoberáme,“ povedal HN minister obrany Martin Glváč. Štátny podnik, ktorého manažment sa mení pravidelne po voľbách, je v dlhodobej strate – napriek zákazkám v hodnote miliónov eur.

Fabrika pritom napríklad bojovala aj o servis a opravy lietadiel L-410, ktorých nákup dnes kritizujú médiá. Minister pripomína, že opravovne sú na tom rovnako zle, ako bol novácky podnik – ten držali nad vodou len štátne zákazky. „Ide o umelé držanie zamestnanosti a my sa na to musíme pozerať aj z pohľadu zdrojov, ktoré máme.“ Glváč pripúšťa prenájom aj v prípade Vojenského opravárenského podniku v Trenčíne. Novácky podnik, ktorý pred piatimi rokmi výbuch munície takmer zrovnal so zemou, prenajala obrana v októbri minulého roka za 240-tisíc eur ročne.

Ľavicová vláda Roberta Fica uvoľňuje vplyv v štátnych podnikoch aj v iných rezortoch. Premiér vlani vyhlásil, že sa chce „zbaviť štátnych aktív, nad ktorými nemáme kontrolu a aktív, kde sme brzdení dividendovou politikou“. Predpokladá sa, že vláda chce predať podiel v Slovak Telekome. Odhadovaná cena je 800 miliónov eur. Získané peniaze by mali ísť na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní a návrat k systému jednej zdravotnej poisťovne.

Vstupu strategického partnera do Leteckých opravovní Trenčín by mal predchádzať medzinárodný tender. Právnici rezortu podľa Glváča v súčasnosti analyzujú situáciu a možnosti ministerstva. Rozhodnutie by malo padnúť na prelome tohto a budúceho týždňa. Dôvodom prenájmu závodu je rovnako neutešený hospodársky stav ako v nováckom opravárenskom podniku. „Nováky fungovali tak, že sme im museli dávať prácu preto, aby sme udržali zamestnanosť v tom podniku a možno za vyššie ceny, ako by sme vysúťažili na trhu, toto je rovnaký príklad,“ uviedol Glváč.

Prvé odmietnutia
Novácke opravovne získala v súťaži troch záujemcov eseročka MSM Martin, ktorú spoluvlastní český obchodník so zbraňami Excalibur Army. Investor prisľúbil zachovať miesta všetkých 133 zamestnancov a vytvoriť 140 nových. Plán sa nedarí naplniť, firma už prišla o zhruba tridsať pracovníkov. Podľa konateľa Mariána Gogu nemali záujem o predĺženie zmluvy.

Vstup do trenčianskych opravovní firma neplánuje. „Máme dosť starostí s Novákmi, budeme sa im plne venovať,“ dodal. Do biznisu sa nechystá ani Ľudovít Černák, ktorý riadi strojársky Sitno Holding.

Otázny prenájom
„Malo sa to urobiť už dávno,“ tvrdí o prenájme ďalších vojenských podnikov odborník na obranu Peter Švec, ktorý v minulosti pracoval na reforme ozbrojených síl. Rezort bude musieť podľa neho ustrážiť, aby sa v súťaži podnik nedostal do rúk konkurencie, ktorá bude mať záujem na utlmení jeho činnosti. Exminister Ľubomír Galko (SaS) by prenájom leteckých opravovní ešte zvážil, verí, že podnik dokáže byť efektívny. „Ak by tam bol schopný manažment a mal by podporu rezortu, dokázali by získať potrebné certifikáty a súťažiť o zákazky,“ hovorí. Odchod štátu podľa neho otvorí cestu k štátnym zákazkám pre súkromné firmy, ktoré majú vplyv v rezorte. Za pôsobenia Galka hospodáril opravárenský podnik so ziskom 200-tisíc eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:53