StoryEditor

Zemková: Hrozí "superkríza", ak nedostane peniaze od štátu

21.10.2011, 00:00

Ak telerozhlas nedostane od štátu milióny eur, prejde do "superkrízového" režimu. "Prestaneme financovať všetko, čo nie je explicitne napísané v zákone," tvrdí šéfka verejnoprávneho média Miloslava Zemková. Spolieha sa, že potrebných štrnásť miliónov jej pritečie na základe zmluvy so štátom. "Je pre nás životne dôležitá," povedala. Návrh novej zmluvy so štátom na rok 2012 predložili ministerstvu kultúry, čo nám potvrdil hovorca rádiotelevízie Richard Šümeghy

Problémom však je, že peniaze pre telerozhlas môžu byť otázne, keďže padla vláda. "Nech sa situácia vyvinie akýmkoľvek spôsobom, nech bude ministrom ktorýkoľvek predstaviteľ ktorejkoľvek strany, tak stále ešte platí zákon, ktorý túto funkciu ukotvenú má," podčiarkla Zemková. Ministerstvo kultúry Daniela Krajcera (SaS) však odkazuje, že ak budú zo strany telerozhlasu splnené všetky požiadavky, nevidia dôvod, aby peniaze nedostali.

Pre šéfku rádiotelevízie je zmluva so štátom dokonca dôležitejšia než prísľub na oddlženie telerozhlasu. "To pred sebou valíme ako balvan, z ktorého pomaličky ukrajujeme. Keď to takto pôjde ďalej, dlh dokážeme o desať či pätnásť rokov možno zmazať."

Problémy s financovaním verejnoprávneho média má vyriešiť novela zákona o RTVS. Poslanci o nej budú hlasovať dnes. Novela má zrušiť koncesionárske poplatky a zaviesť financovanie telerádia pevným percentom z HDP.

Vládna novela zákona počíta aj so zvýšením Zemkovej platu zo štvornásobku priemernej mesačnej mzdy na sedemnásobok, čo predstavuje viac ako päťtisíc eur. Alojz Přidal (KDH) podal pozmeňujúci návrh, ktorým chce ponechať plať Zemkovej na pôvodnej úrovni. "Existuje koaličná dohoda, že ustanovenie o zvýšení platu sa vypustí," povedal pre HN Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:05