StoryEditor

Je zbytočné, aby v jednom kraji boli traja špecialisti

02.06.2011, 00:00

Neplánujeme šetriť, ale zefektívniť tok peňazí, vysvetľuje škrtanie oddelení v nemocniciach šéf najväčšej zdravotnej poisťovne.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) tento týždeň oznámil, že v nemocniciach nebudú v rámci optimalizácie zdravotníctva zrušené len lôžka, ale až 150 celých oddelení. Kto prišiel s týmto nápadom?
Je to téma, ktorá vznikla v širšej zhode -- poisťovne, kraje a nemocnice. Zhodli sme sa, že je potrebné podporovať optimalizáciu v zdravotníctve.

Podľa našich informácií ste s rušením konkrétnych oddelení v nemocniciach prišli vy. Prečo?
Áno, prišli. Prezentovali sme to na rokovaní s vyššími územnými celkami. Momentálne prebiehajú individuálne rokovania v krajoch, kde riešime s nemocnicami, čo ďalej.

Z čoho ste vychádzali pri nastavovaní systému?
Posudzovali sme tri faktory. Sme krajina, kde sa využíva jednodňová chirurgia len v 20 percentách, čo je veľmi málo oproti iným krajinám. Je potrebné podporovať ambulantnú starostlivosť a prevenciu. Posudzovali sme jednotlivé oddelenia, každé musí spĺňať personálne a technické zabezpečenie.

Na základe čoho vám vyšlo číslo 150?
Na základe týchto faktorov. Posudzovali sme, samozrejme, aj dostupnosť v regióne. Napríklad je zbytočné, aby v jednom kraji boli tri špecializované oddelenia na cievne ochorenia a v inom len jedno.

Ktorých nemocníc sa toto rušenie dotkne a ktoré oddelenia budú zrušené?
Konkrétne údaje, o ktoré nemocnice a ktoré konkrétne oddelenia pôjde, zverejníme do troch týždňov. Prevažne však ide o krčné, očné a urologické oddelenia, kde je možné vykonávať viac jednodňovej chirurgie, ako sa v súčasnosti vykonáva.

Koľko peňazí sa touto optimalizáciou podarí ušetriť?
Týmto krokom neplánujeme šetriť, cieľom je objem ponechať. Čiže nemocnice sa nemusia báť.

Tak aký to má potom celé zmysel?
Zefektívniť využívanie peňazí. Napríklad, nebudeme pokračovať v zmluve na lôžkové krčné oddelenie, nemocnica povie, dobre, ale dajte nám viac peňazí na jednodňovú krčnú chirurgiu. A my zvýšime objem peňazí do jednodňovej chirurgie. Teda ich presunieme.
Martina Ruttkayová
 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:34