StoryEditor

Sulík nevylučuje odchod. Pre videá s Kočnerom

Aktualizované | Na novej nahrávke Sulík hovorí s Kočnerom už o korupcii.

Poslancov opäť čakajú výsluchy pre údajné úplatky pri voľbe generálneho prokurátora.  Na web totiž niekto zavesil videá pod názvom Sasanka, na ktorých sa bývalý predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) rozpráva s podnikateľom Mariánom Kočnerom o kupovaní hlasov.

Sulík: Chodilo to 300-tisíc eur
„Úrad špeciálnej prokuratúry zverejnené informácie preverí,“ povedala HN hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová. Podozrenie z podplácania v parlamente sa už vlani vyšetrovalo na pokyn vtedajšieho šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku. Trestné stíhanie polícia zastavila v máji, vyšetrovateľ skonštatoval, že sa skutok nestal.

Richard Sulík jednoznačne nevylúčil ani odchod z kandidátky. „Poradím sa s najbližšími kolegami, aký bude ďalší postup,“ reagoval na otázku denníka Sme, či uvažuje o odstúpení z kandidátky.

„300-tisíc. Taká suma chodila po parlamente včera,“ hovorí Sulík na zábere, ktorý vznikol v Kočnerovom dome. Kočner na videu Sulíkovi oznamuje, že korupčnú ponuku dal poslancom jeho klubu „niekto z KDH“. Sumu 300-tisíc eur mu potvrdil.

Kočner prehovorí o Sasanke
Podnikateľ Kočner, ktorý je známy aj z takzvaných mafiánskych zoznamov, sa včera vyjadriť nechcel s vysvetlením, že chystá na tému Sasanky tlačovú besedu. Sulík reagoval, že išlo o súkromný rozhovor a zábery vznikli ilegálne, bez jeho vedomia. „Chcel som zistiť, kto sú zradcovia v koalícii,“ povedal o stretnutiach s Kočnerom.

Sulík poslal stanovisko cez hovorkyňu SaS Tatianu Tóthovú. V ňom zopakoval, že ľutuje schôdzky s Kočnerom.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) sa včera k nahrávke nechcel vyjadriť. Poslankyňa za KDH Jana Žitňanská považuje za nezmysel Kočnerove slová z videa, že podplácanie malo ísť cez kresťanských demokratov. „Považujem to za absolútny blud. Neviem si predstaviť, žeby niekto z KDH chcel skorumpovať poslanca za SaS, aby hlasoval za Trnku,“ reagovala Žitňanská. Dodala, že ak Sulík alebo Kočner mali poznatky o podplácaní, bolo ich povinnosťou konať.

Kočner ukázal na Drobu
Z rozhovoru s Kočnerom vyplýva, že Sulíkovi o korupčnom správaní povedal jeden z členov SaS. Kočner celú vec pre HN nebol ochotný vysvetľovať, zdôvodnil to tým, že je mimo Bratislavy. Viac povedal iba pre spravodajskú televíziu TA3, kde ukázal na poslanca za SaS Juraja Drobu ako jedného z tých, ktorí dostali ponuku. „Predpokladám, že pred orgánmi činnými v trestnom konaní pán Droba povedal, kto mu peniaze, za čo a pri akej príležitosti ponúkal,“ uviedol.

Droba to odmietol. „Akúkoľvek ponuku popieram a považujem túto tému za uzavretú.“

Volatilná premiérka
Sulík podľa Drobu nemal chodiť za Kočnerom. „Ale takéto začiatočnícke chyby sa stávajú,“ dodal. Sulíkovi ich vyčíta najmä predseda Mostu-Híd Béla Bugár. „Druhý najvyšší ústavný činiteľ – predseda Národnej rady, fakticky vyzrádzal informácie, ako prebiehali koaličné rozhovory,“ konštatoval Bugár.

Sulík okrem iného Kočnerovi opisuje, že premiérka Iveta Radičová často mení názor. „Je taká volatilná.“ Rozpráva, ako ho oslovili, či nevymeniť Radičovú a za predsedu vlády dosadiť Ivana Mikloša. SaS včera nespresnila, kto z koaličných partnerov mal takéto riešenie presadzovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:35