StoryEditor

Hroziacich lekárov je čoraz viac

21.07.2011, 00:00

Lekárov, ktorí sa chcú vydať na cestu hromadných výpovedí, podobne ako to bolo v Česku, je viac. Pod Deklaráciu o pripravenosti podať výpoveď sa aktuálne podpísalo viac ako 3 200 lekárov zo 48 nemocníc. "Vyjadrili vôľu bojovať za deklaráciu. Už teraz máme jasnú podporu väčšiny lekárov," informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár. Na Slovensku je celkovo takmer 18-tisíc lekárov.

Začiatkom augusta sa odborári majú stretnúť s premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom (KDH). Chcú dosiahnuť dohodu pri všetkých svojich požiadavkách: dodržiavanie personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému zdravotníctva, zastavenie transformácie nemocníc či zvýšenie platov zdravotníkov.

Kollár vyzval predsedníčku vlády a ministra, aby sa chopili kompetencií a začali konať, pretože po transformácii nemocníc to už nebude možné. Obáva sa totiž, že po nej by nemocnice mohli skončiť v rukách súkromných investorov. "Nesmieme dopustiť, aby sa nemocnice stali fabrikami, aby sa zdravie stalo biznisom a aby sa pacient stal klientom," konštatoval Kollár.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že s väčšinou požiadaviek odborárov súhlasí. Hovorkyňa Katarína Zollerová však pripomína, že dofinancovanie nemocníc, teda ich oddlženie, ide ruka v ruke s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti. "To lekárski odborári z nepochopiteľných príčin odmietajú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:08