StoryEditor

Nový cieľ Fica: stavať diaľnice

13.07.2012, 00:00
100 dní vlády. Opozícia viní vládu zo zničenia druhého piliera či rovnej dane.

Vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, prijatie plánu na výstavbu diaľnic a zvládnutie kritickej situácie v eurozóne. To sú najdôležitejšie veci, ktorými sa bude premiér Robert Fico v najbližšom čase zaoberať. „S ministerkou zdravotníctva sa pravdepodobne dohodnem na harmonograme predkladania návrhov vo veci vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Rovnako od ministra dopravy očakávam, že predloží v krátkom čase konkrétny plán, ako sa postavíme k výstavbe diaľnic a rýchlostných komunikácií,“ opísal Fico zámery kabinetu.

Premiérova spokojnosť
Práve včera jednofarebná vláda oslávila prvých sto dní vládnutia. „Bolo to najťažších sto dní v mojej politickej kariére,“ posťažoval sa pred novinármi Fico. Za najzásadnejší moment počas obdobia označil okamih, keď zistil, že Smer bude vládnuť sám. „Keď sme zistili, že sme v tom sami.“ S pôsobením vlády je premiér spokojný. Tvrdí, že vytvoril stabilnú štruktúru tak vládnej, ako aj parlamentnej moci, efektívny mechanizmus sociálneho dialógu, prijal rozhodnutia na ozdravenie verejných financií a Slovensku prinavrátil postavenie dôveryhodného partnera v medzinárodných vzťahoch, najmä smerom k Európskej únii.

No opozícia prvých sto dni Ficovej vlády vníma úplne inak. Niektoré vládne kroky označuje za likvidačné. Premiérovi vyčíta, že sa chystá zničiť druhý pilier a rovnú daň či to, že na konsolidačný balíček doplatí najmä stredná vrstva. Podľa predsedu liberálov Richarda Sulíka prvých sto dní kabinetu naznačilo, že Slovensko čakajú veľmi ťažké štyri roky. „Toto obdobie jasne dokazuje, ako rýchlo sa sľubované istoty môžu zmeniť na rany istoty,“ povedal Sulík. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo tvrdí, že po sto dňoch jednofarebnej vlády majú ľudia istotu, že sa nebudú mať lepšie. „Cítime, že opatrenia sú nespravodlivé. Všetka ťarcha dopadá na tých, ktorí hodnoty tvoria. Nešetria na vlastnej štátnej správe.“

„Skoré uzdravenie“
Most-Híd si myslí, že hodnotiť Ficovu vládu je predčasné. „Prvých sto dní však poukazuje na to, že predvolebné sľuby ako nezvyšovanie daní alebo nezaťažovanie chudobnej a strednej vrstvy, vláda nedokáže plniť,“ povedala hovorkyňa bugárovcov Zuzana Bačiak Masaryková.

„Potvrdzuje sa správnosť otázky, či ide o vládu jednej strany, alebo o holding finančných skupín,“ vyjadril sa na adresu kabinetu predseda KDH Ján Figeľ. Fica nešetria ani Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. „Oslávencovi sa patrí popriať aj niečo dobré. Prajeme Smeru a osobne Robertovi Ficovi skoré uzdravenie z veľmi zákernej choroby neplnenia sľubov a nemorálneho zdierania ľudí,“ povedala Eva Surovkovská, asistentka OĽaNO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:14