StoryEditor

Obrana uprednostňuje súkromníka

08.01.2013, 23:00
Trenčianska firma Manipul má na ministerstve obrany prednosť aj pred rezortným podnikom.

Firma, ktorá za sporných okolností dodala ministerstvu dve lietadlá L-410, priviedla vlani v januári ministerstvo do konfliktu s Úradom pre verejné obstarávanie. Obrana chcela obstarať od eseročky Manipul servisné opravy týchto lietadiel za 83-tisíc eur bez súťaže. Úrad však zákazku stopol. Obrana podľa úradu nepreukázala, že predmet zákazky je schopný dodať len jeden jediný dodávateľ. Práce na českých turbovrtuľových lietadlách totiž mohol vykonávať aj štátny podnik Letecké opravovne Trenčín. Ministerstvo obrany pod vedením Martina Glváča tvrdí, že postup bol správny. „Ministerstvo je naďalej presvedčené, že požadované opravy a revízie malo v tom čase riešiť v súčinnosti s výrobcom alebo jeho výhradným zástupcom,“ informovala HN hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

Výhodnejší postup
Ďalšie dve zákazky rezortu pre Manipul kontroloval úrad pre verejné obstarávanie už v septembri 2011.

Zákazky však ešte pred skončením kontroly stopla samotná obrana. „Nedali sme to robiť Manipulu, dali sme to robiť Leteckým opravovniam Trenčín, pretože dodali certifikát, že tie práce môžu vykonať,“ hovorí exminister Ľubomír Galko. Je podľa neho výhodnejšie, aby rezort zásoboval prácou vlastný podnik, a nie súkromníka.

Nové vedenie rezortu oponuje, že trenčianske opravovne neboli na túto zákazku pripravené. Súhlasí s tým aj nové vedenie opravovní. „Podnik nebol schopný zabezpečiť servis týchto lietadiel bez súčinnosti výrobcu a jeho výhradného zástupcu,“ uviedla hovorkyňa Veronika Horňáková. Ďalšie práce na lietadlách preto rezort opäť presunul na firmu Manipul.

Rusi kúpili lacnejšie
Rezort už má štyri také lietadlá, dve kúpil minister Glváč pred Vianocami za 9,8 milióna eur. Rezort nekupoval priamo od českého výrobcu Aircraft Industries, ale od sprostredkovateľa – firmy Manipul, ktorej sa podľa centrálneho registra zmlúv darilo najmä počas vlády Smeru. So zástupcami firmy sa HN nepodarilo skontaktovať, na zverejnených telefónnych číslach nik nezdvíhal. Zbrojní experti považujú nákup cez sprostredkovateľa za nevýhodný. Vlani pred Vianocami kupovalo rovnaké lietadlá aj ruské ministerstvo obrany. Štyri kusy s rovnakým typovým označením kúpilo priamo od českého výrobcu. Podľa portálu Lenta.ru dosiahla celková cena za nákup turbovrtuľových lietadiel 450 miliónov rubľov.

V prepočte ide o 2,8 milióna eur za jedno lietadlo, čiže takmer o polovicu menej ako nakúpil minister Glváč. „K problematike nákupu lietadiel v Ruskej federácii sa nevieme vyjadriť, keďže nepoznáme konfiguráciu lietadla, ktoré nakúpili,“ vyhlásila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:35