StoryEditor

Zvolenskej krok otvára dvere korupcii, varujú odborníci

30.07.2012, 00:00

Väčší priestor na korupciu a zhoršenie kvality poskytovanej starostlivosti. To podľa viacerých odborníkov prinesie plánované obnovenie koncovej siete nemocníc zo strany ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Už od októbra by malo mať 36 štátnych zdravotníckych zariadení znovu garantované zmluvy s poisťovňami. O túto výsadu štátne zariadenia pripravil minulý rok v apríli exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Návrat do socializmu
Uhliarik považuje plány súčasného vedenia rezortu za návrat do socializmu a varuje pred korupciou. "Nemocnice, ktoré budú mať garantované zmluvy, budú vydierať poisťovňu a žiadať nadštandardnú zmluvu, pretože zdravotná poisťovňa bude povinná ich zazmluvniť."

Protimonopolný úrad už podľa neho zistil, že nemocnice zo zoznamu zneužívali svoje postavenie na trhu. "Je predpoklad, že sa to bude opakovať." Ako dokazuje aj analýza
HPI z roku 2008, fakultné nemocnice zaradené v koncovej sieti mali v niektorých prípadoch aj viac ako dvojnásobne väčšie platby od poisťovní ako súkromné zariadenia. Kým nezasiahol Uhliarik, pod takouto ochranou štátu bolo 39 nemocníc.

Niekdajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac sa tiež obáva úplatkov. Poukazuje na to, že ak štát vytvorí monopol siete v kombinácii s monopolom v poistení, vznikne väčší priestor na korupciu. "Hlavne poskytovatelia, ktorí nebudú v koncovej sieti a budú v rukách jednej štátnej poisťovne, sa budú za rôznu cenu, niekedy aj nelegálnu, snažiť zabezpečiť zmluvy s touto poisťovňou," vysvetlil.

Kto sa postará o pacienta?
Podľa Tomáša Szalay z HPI nemocnice v koncovej sieti prídu o motiváciu byť kvalitným poskytovateľom, na čo doplatia hlavne pacienti. "Súťaž medzi poskytovateľmi je prospešná pre pacienta. Zvyšuje kvalitu, znižuje cenu, podporuje inovácie. Vytláčanie súťaže z tohto sektora má opačné účinky."

Štát má však pre znovuzavedenie koncovej siete nemocníc vlastné argumenty. "Štát dokáže garantovať činnosť týchto zdravotníckych zariadení aj v mimoriadnych situáciách, a tým zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom," tvrdí rezort vo svojom návrhu.

Podľa Dušana Zachara z INEKO tento účel už spĺňa tzv. pevná sieť. "Jej súčasná podoba má viaceré nedostatky, ktoré prakticky zaručujú všetkým štátnym nemocniciam nárokovateľnosť zmluvy s poisťovňami. Avšak je to mierne lepší koncept ako rigidná koncová sieť, ktorá explicitne menuje zariadenia s povinnosťou zazmluvnenia," tvrdí Zachar.

Súkromné poisťovne sú proti
Súkromné poisťovne v zhode s odborníkmi hovoria o neprimeranom zvýhodňovaní istých zdravotníckych zariadení. "Aj v minulosti sme sa vyjadrovali, že ide o reguláciu, ktorá nemá reálny prínos pre pacienta. Viacerým konkrétnym nemocniciam totiž garantuje zmluvu bez ohľadu na to, ako sú s nimi spokojní pacienti a akú úroveň zdravotnej starostlivosti poskytujú," uviedla hovorkyňa poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Podľa Dajany Petríkovej z Unionu znovuobnovenie siete zabrzdí snahy poisťovní selektívnym nákupom zdravotnej starostlivosti zabezpečovať efektívne využívanie zdrojov verejného zdravotného poistenia. Jedine štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa v plánoch rezortu nevidí problém. Podľa nej bude definovanie koncovej siete zárukou dostupnosti starostlivosti v zariadeniach v správe štátu. Mária Hunková

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:34