StoryEditor

Historická socha Márie Terézie sa vrátila do Bratislavy

03.09.2011, 19:02
Autor:
TASRTASR

Približne 50 ľudí sa dnes zišlo na Vajanského nábreží v Bratislave pri príležitosti slávnostného odhalenia presnej repliky historickej sochy kráľovnej Márie Terézie. Umelecké dielo má v súčasnosti tretinový rozmer a stojí niekoľko desiatok metrov od Námestia Ľudovíta Štúra, kde bol do roku 1921 umiestnený jej originál. Akcia bola spojená s odštartovaním spoločenskej diskusie, či by sa socha mala vrátiť na svoje pôvodné miesto v skutočných rozmeroch a nahradiť tak sochu Ľudovíta Štúra.

Organizátori ponúkali okoloidúcim možnosť vyjadriť svoj postoj v ankete, ale aj podpísať petíciu za návrat sochy Márie Terézie na miesto, kde stála predtým, ako ju pred 90 rokmi zničili československí legionári. Dôvodom je, že tento zámer má i svojich odporcov, ktorí boli prítomní aj na dnešnom zhromaždení.

Otázku presunu sochy štúrovcov tento týždeň otvoril aj podpredseda Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD) počas svojho príhovoru pri príležitosti Dňa Ústavy SR. "Socha Ľudovíta Štúra, ktorý bol pilierom demokratizmu, národnej obrody, má byť premiestnená len preto, lebo máme tu niekoho, kto si myslí, že Mária Terézia bola možno dôležitejšia pre Slovensko ako Ľudovít Štúr. Ale každý, kto trošku vie o slovenskej histórii, tak si uvedomuje, v čom bola historická úloha tejto osobnosti," povedal expremiér.

Bratislavský okrašľovací spolok (BOS), ktorý akciu zorganizoval, však túto situáciu vidí ináč. "Pripadá mi absurdné, aby sme zachovali status quo, keď sme tú sochu dokázali za sto rokov na tomto námestí vymeniť minimálne trikrát. Aj samotný Tibor Bártfay ako autor štúrovcov sa stotožnil s myšlienkou presunu štúrovcov na Námestie slobody, kam v podstate logicky aj patria," poukázal jeden z členov BOS Pavol Susa.

Zámerom spolku, ktorý sa rozhodol umiestniť zmenšený model, je podľa Susu lepšie priblížiť víziu BOS na vzhľad Námestia Ľudovíta Štúra. Ak by verejnosť a mestské zastupiteľstvo tento zámer podporili, BOS plánuje Máriu Teréziu zrekonštruovať podľa pôvodných fotografií a dokumentov, dokonca s použitím rovnakého materiálu. Len samotná práca majstrov by však v takomto prípade mala trvať dva roky. "Keďže sa vrátil Milan Rastislav Štefánik pred národné divadlo, tak je to až také prirodzené, aby sa pôvodná socha vrátila tam, kde bola," myslí si Susa.
Autorom originálu sochy Márie Terézie na koni bol Ján Fadrusz, ktorý ju odhalil v roku 1897. Repliku, ktorá bola odhalená dnes, 18 mesiacov tvorila mladá sochárka Martina Zimanová. "Najzložitejší bol asi začiatok a zháňanie materiálov na zostavenie priestorovej konštrukcie," uviedla.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:29