StoryEditor

Jurzyca začína veľký výpredaj budov

19.09.2011, 00:00

Ministerstvo školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) predáva svoje budovy. „Sú pre štát stratové a ich predajom by sme ušetrili peniaze pre rezort alebo pre celý štát,“ dôvodí minister. Ide o nehnuteľnosti v atraktívnych lokalitách hlavného mesta, ich predaj by mohol priniesť rezortu niekoľko miliónov eur.

Minister Jurzyca odhadol výnos z predaja na jedno percento z objemu peňazí, ktoré idú na platy učiteľov, teda približne desať miliónov eur. S predajom by nemalo byť spojené prepúšťanie zamestnancov či zoštíhlenie činnosti rezortu.

Špičkové lokality
Vedenie rezortu zatiaľ potvrdilo, že na predaj je prízemná budova v Novom Meste na Budyšínskej ulici a jednopodlažná budova na Jozefskej ulici neďaleko Grassalkovičovho paláca. Podľa informácií HN ministerstvo školstva uvažuje aj o predaji komplexu Iuventa v Karlovej Vsi, ktorý leží na pozemku s rozlohou vyše dvetisíc štvorcových metrov. V tomto prípade však rezort zatiaľ nevyriešil všetky súvisiace komplikácie.

Obe predávané budovy sú v súčasnosti prázdne. Na Budyšínskej ulici neďaleko Trnavského mýta sídlili zamestnanci odboru kontroly, vedenie rezortu ich aj s vybavením presunulo do centrály na Stromovú ulicu a iných priestorov rezortu. Budovu na Jozefskej malo v správe Centrum vedecko-technických informácií, no vzhľadom na jej zlý stav ju nevyužívalo. Účtovná hodnota nehnuteľnosti s priestormi v celkovej rozlohe 393 m2 je 120-tisíc eur.

„Je to špičková lokalita, dalo by sa to využiť na administratívne priestory aj luxusné byty,“ tvrdí prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ľubomír Kardoš. Trhovú hodnotu budovy odhadol na zhruba 800-tisíc eur. Aj v prípade nehnuteľnosti v Novom Meste je podľa neho zaujímavá len lokalita, cenu odhadol na pol milióna eur. Za predaj Iuventy by mohol štát podľa Kardoša získať najmenej 2,5 milióna eur. Nehnuteľnosti rezort ponúkne najskôr iným orgánom štátnej správy a až v prípade, že budovy takto nenájdu nového majiteľa, vypíše elektronickú dražbu.

Peniaze na učebnice
Ak by sa rezortu podarilo nehnuteľnosti predať, získané peniaze by mali ísť na učebnice. „Predpokladáme, že časť výnosu ostane v rezorte a chceli by sme z toho financovať náklady na zmeny, reformy, nie opakujúce sa platby. Napríklad, ak by sme nabehli na otvorenie trhu s učebnicami pre gymnáziá, v prvom momente by náklady na učebnice boli krátkodobo vyššie ako teraz a dúfame, že to bude možné utiahnuť práve z predaja nehnuteľností,“ hovorí minister Jurzyca.

Z ostatných ministerstiev predáva nehnuteľný majetok napríklad ministerstvo obrany. Odhadovaný príjem z predaja budov po celom Slovensku je 17 miliónov eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:30