StoryEditor

Figeľ kritizuje zlatý padák: Chýbal mu strop

10.06.2012, 13:00
Autor:
TASRTASR
Ján Figeľ považuje za chybu, že v zmluve so šéfkou pošty nenastavil strop.

Líder KDH Ján Figeľ považuje za chybu, že v zmluve, na základe ktorej prislúcha bývalej šéfke Slovenskej pošty Marcele Hrdej odstupné vo výške 178.000 eur, nebol stanovený finančný strop. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Figeľ zmluvu podpísal v čase, keď bol ministrom dopravy. V relácii zopakoval, že o konkrétnej sume, ktorú Hrdá získa, nevedel, lebo v zmluve boli nastavené len pravidlá a konečná suma vyplýva z ročnej závierky.

„Tá nie je ukončená, má to v rukách minister, pretože závierku schvaľuje nielen predstavenstvo, ale aj dozorná rada, nezávislý audit. Ak sú pochybnosti, minister (Ján Počiatek, pozn. TASR) by mal konať. Tieto prostriedky neboli vyplatené, má to v rukách svojím spôsobom ako akcionár,“ vyhlásil predseda KDH, ktorý túto situáciu považuje za výzvu, aby sa vo všetkých oblastiach nastavili motivujúce pravidlá, no zároveň primeranosť odmeňovania.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v relácii vyhlásil, že kým v minulom období lekári a zdravotné sestry bojovali za zvýšenie platov a v zdravotníctve chýbali peniaze, riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) a nominant KDH Marián Faktor získal desaťtisíce na odmenách a platoch. „To boli milióny, ktoré zarobil vo VšZP,“ povedal Fico. Na poslednom rokovaní vláda prijala uznesenie, aby ministri vo svojich rezortoch preverili odmeňovanie v štátnych podnikoch a spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu.

Fico zopakoval, že hoci opozičné strany ustavične atakujú vládu pre konsolidačné opatrenia, samotné nemajú konkrétne návrhy na dosiahnutie úspory, ku ktorej Slovensko zaväzujú pravidlá z Bruselu. „Pani Merkelová oznamuje, že si vie predstaviť dvojkoľajnú EÚ. Objavujú sa ďalšie výzvy, aby zodpovedné krajiny vytvorili jednu časť a menej zodpovedné krajiny boli vyradené zo zóny perspektívy,“ uviedol premiér.

Slovensko by preto podľa neho malo ukázať veľkým hráčom ako Francúzsko a Nemecko, že dokáže podporovať hospodársky rast a ozdravovať verejné financie. „Aby, ak dôjde k najhoršiemu, čo sa už teraz potichu hovorí, že by mohla byť dvojkoľajná EÚ, aby Slovensko mohlo byť v zóne perspektívy medzi silnými štátmi,“ dodal. Z konsolidácie by sa nemala robiť politická téma a SR by sa mala pozrieť „za humná“, čo sa deje v Španielsku a Grécku. „Slovensko musí byť súčasťou veľkej hry, nemôžeme z nej vypadnúť, pretože máme euro,“ uzavrel.

Premiér pošle v pondelok (11. 6.) opozičným lídrom pozývacie listy na spoločné rokovanie o návrhoch konsolidačných opatrení. Figeľ však tvrdí, že keď Fico kritizuje všetky opatrenia, ktoré mu už KDH navrhlo písomne, nie je sa o čom rozprávať. „Ak to má byť teátro, my v divadle nehráme, my žijeme život. Na Slovensku je sociálny systém, ktorý nie je doladený férovo. Treba ho upravovať, k tomu treba konštruktívny dialóg, k tomu sa hlásime, ale nie do divadla,“ kontroval líder KDH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 14:21