StoryEditor

Figeľ: Na rozpočte sa dohodneme

18.09.2011, 13:27
Autor:
TASRTASR

Súčasná koalícia sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa dohodne na podobe rozpočtu na rok 2012. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Na rozpočte sa dohodneme," povedal Figeľ. Zákon roka bude podľa jeho slov napätý, lebo bude deficitný. "Ale chceme ísť v deficite nižšie, pod úroveň štyroch percent a v nasledujúcom roku pod úroveň troch percent," doplnil Figeľ.

Už teraz v stredu (21.9.) podľa neho príjme vláda na rokovaní zákony, ktoré napríklad zavedú nové bankové odvody, takzvanú bankovú daň. "Chceme sa zaoberať a schváliť aj návrh na zvýšenie spotrebnej dane z tabaku. Za KDH môžem povedať, že tieto dva návrhy podporujeme," vyhlásil Figeľ.

Do rozpočtu by to malo podľa Figeľa priniesť za bankovú daň 50 miliónov a pri dani z tabaku 30 miliónov eur.

Reagoval tak na tvrdenia svojho oponenta v diskusii, podpredsedu Smeru-SD Mareka Maďariča. Ten vyhlásil, že "vládna koalícia nie je schopná nájsť zhodu a schvaľovať návrhy". Podľa Maďariča vládny štvorlístok už nie je schopný nielen návrhy prijímať, ale ani ich odmietať. Tvrdí, že aj preto koalícia rozhodla presunúť všetky poslanecké návrhy zo septembrovej schôdze na októbrovú.

V súvislosti s neschopnosťou koalície prijímať návrhy spomenul aj návrh štátneho rozpočtu. "Zoberte si, aký napätý je tento rozpočet," dodal Maďarič.

Podľa Figeľa však situácia nedospela do štádia, že koalícia sa nevie dohodnúť. "Mnohí poslanci v klube SaS vidia priestor na dohodu," povedal na margo schvaľovania eurovalu. Strana Richarda Sulíka Sloboda a solidarita totiž vystupuje proti podpore eurovalu. Bez nej sa samotnej koalícii euroval schváliť nepodarí. Parlament sa ním musí zaoberať najneskôr 11. októbra.

Jednou z možností riešenia otázky eurovalu je, že sa hlasovanie o ňom spojí s vyslovením dôvery vláde premiérky Ivety Radičovej. "Myslím si, že pani premiérka nemá dostatok odvahy na to, aby spojila tieto hlasovania," podotkol Maďarič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:19