StoryEditor

Mladíka z Košíc nakazili vírusom HIV pri operácii

01.10.2011, 20:49
Autor:
TASRTASR
Slovensko má prvý potvrdený prípad pacienta, ktorý sa nakazil vírusom HIV pri operácii z krvnej transfúzie.

 Vo svojich hlavných správach túto informáciu odvysielala televízia Markíza.

Obeťou sa stal mladík z Košíc. Televízia má k dispozícii výsledky testov, ktoré dokazujú, že nakazenú krv dostal priamo pri operácii v nemocnici. Sériu operácií Košičan absolvoval v roku 2007, keď mal 17 rokov.

Lekári mu po nešťastnom úraze operáciou s transfúziami krvi zachránili život. U mladíka niekoľko mesiacov po zákrokoch diagnostikovali vírus HIV. "Som veľmi vďačný doktorom, že mi ho zachránili, ale dali mi aj ďalšiu ranu, s ktorou musím žiť," povedal Filip.

Vo výsledkoch testov sa píše, že vzorky darcov a príjemcu vykazujú vysoký stupeň príbuznosti. Vírus však neustále mutuje, a tak stopercentná zhoda neexistuje. Advokát Juraj Kula pre Markízu uviedol, že je to medicínsky výraz, ktorý však v právnej praxi znamená stopercentný dôkaz o tom, že vírus bol prenesený z darcu na príjemcu.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach údajne chybu neurobila a ich postup bol štandardný. "Vrátane liečby krvnými preparátmi. Tie nám poskytla Národná transfúzna služba (NTS), ktorá realizovala ich odber, predtransfúzne vyšetrenia a vyšetrenia darcov," povedala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Daniela Cupaníková z NTS tvrdí, že pracujú so špičkovými testami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:15