StoryEditor

Repčík ustúpil. Za stužkovú platiť netreba

24.10.2012, 00:00
Repčík žiadal 15 eur za používanie hudby od maturantov. Nakoniec im ale udelil výnimku.

Ešte v pondelok vyzývali maturantov, aby nezabudli na svoju povinnosť zaplatiť za používanie hudby na stužkovej 15 eur. Opierali sa o ochranu autorských práv. Deň nato sa však situácia zmenila a výbor Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) sa rozhodol udeliť školákom v prípade maturitných stužkových slávností výnimku. „Vzhľadom na ich osobitý spoločenský charakter sme sa rozhodli, že SOZA nebude licencovať tento druh podujatia,“ znie stanovisko výboru. Tvrdí pritom ale naďalej, že zákon im dáva za pravdu.

Maďarič zakročil
Riaditeľ zväzu Vladimír Repčík predtým na svojom blogu zverejnil článok, v ktorom študentov nabádal, aby si splnili zákonnú povinnosť. „Licencia za 15 eur na celé podujatie naozaj nijakú stužkovú nezruinuje,“ napísal a pohotovo priložil aj sadzobník poplatkov. Medzi spoplatnenými akciami nechýbajú plesy, módne prehliadky ani cirkevné obrady.

Ozvalo sa ale ministerstvo kultúry Mareka Maďariča, ktoré tvrdilo, že stužkové by nemali byť spoplatňované. „Podujatia pre uzavretú spoločnosť, akými sú napríklad stužková či svadba, nepovažujeme za verejné podujatia,“ odôvodnil jeho hovorca Jozef Bednár.Vyzva preto SOZA, aby konal v duchu tohto výkladu.

Baláž: Ani rožok zadarmo
Advokát Leo Vojčík, ktorý sa špecializuje na autorské právo, si myslí, že poplatky za stužkovú SOZA vyberať nemá. Argumentuje jej vlastnými pravidlami, podľa tých totiž medzi verejné akcie nepatria tie, ktoré sú určené pre blízkych príbuzných a priateľov. „Neviem, odkiaľ majú tú definíciu, stužkovú tam definovanú nemajú, pripúšťam, že je to trochu sivá zóna.“

Vo veci má však jasno gitarista Ján Baláž, ktorý so skupinou Elán nahral najväčšie hity. „Ani rožok nie je zadarmo. Tiež nemôžem prísť do požičovne áut a len tak si zobrať auto,“ reagoval pre HN. DJ Pavel Meňuš vraví, že maturanti o tejto povinnosti zväčša nevedeli. Pamätá sa na stužkovú, na ktorú prišli kontrolóri preveriť, či je zaplatený poplatok. Študenti ho uhradili dodatočne. Meňuš si však myslí, že ak zákon raz platí, mali by ho občania dodržiavať, aj keď im práve nevyhovuje.

Podobne ako väčšina študentov sa správajú aj poslanci. Beblavý ani žiaden z poslancov, ktorých HN oslovili, si nespomína, že by spolku na ochranu práv posielal poplatok. Najmladší poslanec v snemovni Otto Brixi (Smer-SD) stužkovú svojej triedy pritom organizoval. „Možno by som mal teraz poplatok uhradiť spätne aj s penále,“ vraví žartom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:35