StoryEditor

SNS žaluje Lipšicov rezort

04.10.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR

Opozičná SNS sa nevie dostať k zmluvám a dodatkom medzi ministerstvom vnútra Daniela LIpšica a firmou, ktorá má modernizovať odpočúvací systém. Strana podľa podpredsedu Andreja Danka už reagovala viacerými žalobami v správnom konaní.

SNS začiatkom júna požiadala rezort, aby sprístupnil všetky spomínané zmluvy vrátane dodatkov. "Ministerstvo vraj žiadosť presunulo na Prezídium Policajného zboru. To sa ňou vôbec nezaoberalo a bola nám doručená pošta z ministerstva vnútra, ktoré rozhodlo, že nám tieto informácie nedá. Nasledoval chaos rozhodnutí ministerstva, ktoré sme napádali rozkladom, žalobami v správnom konaní a sú začaté súdne konania," povedal Danko.

Podľa rezortu však ide o utajované skutočnosti, ktoré nie je možné zverejniť. Danko však tvrdí, že ministerstvo mohlo vyčierniť niektoré údaje: "Som sám zvedavý, ako sa k tomu postavia súdy a čo také utajuje minister Daniel Lipšic, čoho sa bojí, prečo uniká?" Podľa podpredsedu SNS vnútro podpísalo zmluvu s tým, že sa rezort a policajné prezídium stane nezávislým orgánom v odpočúvaniach mimo SIS.

Z dodatku údajne plynú sankcie a upgrade, na základe ktorého budú vymazané všetky doterajšie dáta o tom, kto, koho, kedy a ako odpočúval. Dodatok zmluvy mali podľa Danka zrušiť, čo sa podľa neho údajne nestalo a doteraz sa vyplatilo takmer 2,5 milióna eur. "K tomuto kroku sme pristúpili po dohode s predsedníčkou vlády a koordinujme ho so SIS," uviedol hovorca rezortu Gábor Grendel. Ako uviedol k odmietnutiu zverejniť podrobnosti projektu, rezort garantuje, že nevznikne žiadna škoda daňovým poplatníkom. "Pre zvýšenie transparentnosti minister zriadil výberovú komisiu, ktorej členmi sú zástupcovia koalície aj opozície," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:13