StoryEditor

Matovič: Mobilní operátori dostanú licencie za bagateľ

02.08.2011, 12:30
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Politikov podľa poslanca Igora Matoviča lacné licencie pre T-Mobile a Orange netrápia.

Dvaja najväčší mobilní operátori v SR, Orange a T-Mobile, majú za predĺženie svojej licencie na nasledujúcich desať rokov zaplatiť smiešnu sumu a žiadnu politickú stranu to napriek predchádzajúcim prísľubom netrápi. Myslí si to nezávislý poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič.

Tichá dohoda
"Táto téma sa nejako moc neotvára a politici sú ticho, všetci týchto operátorov poznajú, sú s nimi dobrí kamaráti. Potichu, poza zraky verejnosti sa predĺžia týmto operátorom licencie za bagateľ,"
vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii líder zoskupenia Obyčajní ľudia. Podľa jeho informácií by mal Telekomunikačný úrad (TÚ) SR, ktorý o predlžovaní licencií v týchto dňoch rozhoduje, zinkasovať od jedného operátora 15 až 30 miliónov eur.

Matovič v tejto súvislosti upozornil, že tieto dve firmy majú spolu ročný obrat okolo 1,5 miliardy eur a nie je dôvod predpokladať, že im v najbližších rokoch poklesne, skôr naopak. "Možno nebude za desať rokov 15 miliárd eur, ale nejakých 20 miliárd eur. My im tento obrat, štátom garantovaný a chránený, dáme možno za 50 miliónov eur, to sú približne dve tisíciny," upozornil poslanec s tým, že to v čase šetrenia a obmedzovania dlhu považuje zo strany politikov za nezodpovedné.

Snahu o čo najväčšie spoplatnenie licencií mobilných operátorov mala podľa neho vyvinúť predovšetkým najsilnejšia koaličná strana SDKÚ-DS, ktorej bývalý minister Gabriel Palacka pred rokmi podľa Matoviča zabránil vstupu tretieho operátora a tým vzniku konkurencie už existujúcim firmám na tomto trhu. Zároveň je však podľa vlastných slov sklamaný aj z prístupu opozičného Smeru-SD, ktorého nominant Ladislav Mikuš stojí na čele TÚ SR. "Očakával som, že Robert Fico využije svoj vplyv a bude sa realizovať v tomto prípade," vyhlásil Matovič.

Kratšia lehota
Telekomunikačný úrad by podľa poslanca nemal v tejto situácii predĺžiť mobilné licencie o desať rokov, ako to žiadajú operátori, ale na kratšie obdobie. V priebehu najbližšieho roka by sa potom na licencie spravila verejná súťaž, v ktorej by vznikla objektívna trhová cena, dodal Matovič.

O tom, že mobilní operátori budú za predĺženie svojich licencií platiť, rozhodli poslanci NR SR v apríli novelou zákona o elektronických komunikáciách. Parlament o iniciatíve rokoval na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní, aby bolo možné stihnúť spoplatniť dvoch najväčších mobilných operátorov, ktorých povolenia na používanie frekvencií končia v auguste tohto roka.

Zmenu zákona síce predložil rezort dopravy, nebol však prvý. Iniciatívu začali ešte predtým poslanci z Občianskej konzervatívnej strany (OKS) zvolení do parlamentu na kandidátke Mosta-Híd. Tí však deklarovali ochotu stiahnuť vlastný návrh novely zákona o elektronických komunikáciách a následne podporiť návrh ministerstva.

Ministerstvo: Matovič nepozná zákon
Vyhlásenia nezávislého poslanca Národnej rady (NR) SR Igora Matoviča o predlžovaní licencií mobilných operátorov sú podľa ministerstva dopravy pokračovaním jeho demagogických vyhlásení pri zakladaní nového politického subjektu. "Nezakladajú sa na pravde a zo strany poslanca Matoviča ide o hrubú neznalosť slovenského a európskeho práva," reagoval na jeho dnešného vyhlásenia hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Krajčovič.

Upozornil, že za vydávanie licencií nie je zodpovedné ministerstvo dopravy, ale nezávislý regulátor - Telekomunikačný úrad (TÚ) SR. "Akékoľvek zasahovanie do výkonu regulačných funkcií TÚ SR by mohlo byť považované za porušenie jeho nezávislosti," zdôraznil Krajčovič. Plne v kompetencii tohto úradu je tak aj výpočet poplatku za udelenie a predĺženie platnosti individuálneho povolenia pre mobilných operátorov.

Podľa príslušnej európskej smernice národné regulačné orgány zodpovedné za reguláciu telekomunikačného trhu konajú nezávisle a nesmú v súvislosti s výkonom týchto úloh žiadať ani prijímať pokyny od žiadneho iného orgánu. "Preto vyjadrenia poslanca Matoviča sú nepravdivé. Dúfame, že z jeho strany ide iba o neznalosť zákona a nie o úmysel klamať verejnosť," dodal Krajčovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:21