StoryEditor

Polícia zadržala ľudí z Mihálovho ministerstva

08.09.2011, 14:58
Autor:
pebpebTASRTASR
Aktualizované | Polícia obvinila troch ľudí z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny z korupcie.

Do korupčnej aféry, pri ktorých sprostredkovatelia ponúkali za úplatok vo výške 30 percent čiastky pomoc pri vybavení podpory z eurofondov, bol zapletený aj bývalý poradca štátnej tajomníčky rezortu práce Lucie Nicholsonovej T.R.. Médiám to dnes priznala samotná Nicholsonová na tlačovej konferencii, počas ktorej minister vnútra Daniel Lipšic informoval o tejto kauze.


Daniel Lipšic informoval o korupcii za prítomnosti Lucii Žitňanskej a Jozefa Mihála z ministerstva práce.

Trojica zadržaných osôb, medzi ktorými bol aj exporadca, sa skontaktovali so žiadateľmi o nenávratný finančný príspevok a navrhovali im, že za takmer tretinu z čiastky 1 098 000 eur im vybavia schválenie ich žiadosti. Výzvy na tieto projekty mali ísť cez Sociálnu implementačnú agentúru (SIA), ktorá je rozpočtovou organizáciou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Medzi pôvodne šiestimi zadržanými osobami boli aj pracovníci SIA, v súčasnosti sa však už nachádzajú v pozícii svedkov.

"Tie podozrenia, o ktorých hovoríme, sa týkajú predovšetkým troch výziev zo SIA v celkovom objeme 30 miliónov eur. Išlo o výzvy, ktoré boli zamerané na podporu vytvárania nových pracovných miest v troch regiónoch - Banská Bystrica, Prešov a Košice," priblížila Nicholsonová.

Obvineným hrozí trest odňatia slobody od 6 mesiacov do troch rokov, v súčasnosti však ide iba o predbežnú právnu kvalifikáciu, ktorá sa ešte môže meniť.

Informáciu o škandále s eurofondami priniesol ešte dnes popoludní portál noviny.sk.

Celá akcia začala už pred niekoľkými mesiacmi.Vyvolalo ju ministerstvo práce. Vtedy vznikli podozrenia, že pri posudzovaní projektov pod hlavičkou Sociálnej implementačnej agentúry dochádza zrejme ku korupcii.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:25