StoryEditor

Spišiak priznal krádež utajovaných údajov z polície

06.10.2011, 00:00

Policajný prezident Jaroslav Spišiak priznal, že z polície unikli tajné informácie. Na údajných mafiánskych zoznamoch navyše nie sú len záujmové osoby alebo členovia zločineckej skupiny. V zoznamoch sú aj ľudia, ktorí sú len ako kontakty záujmových osôb, napríklad obchodní partneri alebo právni zástupcovia. To môže byť podľa bývalých vyšetrovateľov najväčší problém. „Môžeme hovoriť o informátoroch. Sú to citlivé informácie, ktoré nemôžu uniknúť na verejnosť," upozornil Jaroslav Ivor. „Je to obrovské faux pas polície," vyhlásil Peter Vačok. Časť ľudí, ktorí sa neprávom objavili na zoznamoch, sa zrejme obráti na súdy. „Platí prezumpcia neviny."

„Nech to nerobia“
Spišiak sa obhajuje práve tým, že nejde o kompletné zoznamy zločineckých skupín. Výpovedná hodnota uniknutých informácií je podľa neho minimálna. „To musí posúdiť inšpekcia,“ myslí si Ivor. Včera ráno síce policajný šéf zvolal tlačovku, no na poslednú chvíľu ju zrušil. Údajne pre pracovnú zaneprázdnenosť.

Podľa Vačoka musí polícia zabezpečiť, aby sa údaje, čo zasahujú do práva osobnosti, nedostali von. Nikoho nemusí zaujímať, ako údaje unikli. „Keď polícia nie je schopná utajovať, nech to radšej nerobí,“ povedal.

Signál pre Lipšica
Únik utajovaných informácií už vyšetruje inšpekcia ministerstva. Mohlo by ísť o trestný čin ohrozenia utajovanej skutočnosti. Základom je podľa Ivora teraz zistiť, z akej databázy unikli údaje a vinníka hľadať v okruhu ľudí, ktorí k nej majú prístup.

Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica chce podsvetie zverejnením mafiánskym zoznamov diskreditovať vedenie polície. „To je pre mňa signál, že sme na správnej ceste,“ povedal. „Nie je to dobrý signál o efektívnosti práce polície,“ reaguje Ivor. Či môže ísť o reakciu na nespokojnosť policajtov s hodnotiacim systémom, si netrúfal odhadnúť. Jozef Kotris

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:34