StoryEditor

Kažimír: Vyššie platy učiteľom negarantujem

17.09.2012, 00:00
Minister financií vypočítal, že požiadavka odborárov by štátnu kasu stála 140 miliónov eur.

Desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov od januára, ktoré požadujú školskí odborári, bude stáť 180 miliónov eur. Zo štátnej kasy by to ukrojilo 140 miliónov – také sú prvé výpočty ministra finacií Petra Kažimíra. Vyhlásil však, že aj keby si to želal, takúto valorizáciu pedagógom momentálne nevie garantovať.

V diskusnej relácii STV O 5 minút 12 zdôraznil, že robia všetko preto, aby sa im podarilo znížiť deficit verejných financií na tri percentá HDP. Skeptický k učiteľom, ktorí hrozia ďalším štrajkom, ak nebudú splnené ich požiadavky, je šéf rezortu financií práve preto, že na naplnenie tohto cieľa im stále chýba 630 miliónov eur. Tvrdí, že jasno v otázke zvyšovania platov učiteľov budú mať najskôr na prelome septembra a októbra. „Máme čas do 10. októbra, kedy by mal byť rozpočet schvaľovaný na rokovaní vlády. Dovtedy budeme mať jasné stanovisko aj k požiadavkám zamestnancov štátnej a verejnej správy, osobitne učiteľov,“ uviedol Kažimír v STV.

Odborári trvajú na svojom
Ubezpečil však, že platy vyššie o päť percent, ktoré im sľúbila ešte predchádzajúca vláda, budú v tomto roku učiteľom určite vyplatené. Školskí odborári však trvajú na svojich požiadavkách. Okrem desaťpercentného nárastu platov žiadajú aj zvýšiť investície do školstva na šesť percent HDP. „Vláda by mala vychádzať z toho, že je to minimum. Bolo by ešte výhodnejšie, keby ponúkla viac,“ uviedol šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek v diskusnej relácii TA3 V politike.

Ako sú na tom vlastne slovenskí učitelia z pohľadu čísiel? Nástupný tabuľkový plat učiteľa základnej školy je 508,50 eura za mesiac v hrubom. V porovnaní s učiteľskými platmi vo vyspelých krajinách sveta je tretí najnižší. Sú na tom rovnako zle aj ostatní vysokoškolsky vzdelaní ľudia na Slovensku? Nie. „Z pohľadu medzinárodných porovnaní sú požiadavky učiteľov opodstatnené. V základnom školstve naši učitelia s 10- až 15-ročnou praxou zarábali v roku 2010 podľa OECD 45 percent priemerného platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí, zatiaľ čo v Česku to bolo 53, v Maďarsku 58, v Poľsku 76 percent a v priemere za celú OECD 82 percent,“ hovorí analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš.

Zmena priorít? Ťažko
O tom, ako ďaleko nechali jednotlivé vlády zájsť problém s platmi učiteľov, svedčí aj to, že ak by aj odborári presadili desaťpercentné zvýšenie platov, ich postavenie by vo väčšine sledovaných kategórií – nástupné platy, plat po 10 – 15 rokoch praxe, či najvyššie platy, ostalo rovnaké – najhoršie v 35 krajinách OECD.

„Bude zaujímavé sledovať, či sa platy učiteľov stanú pre vládu vyššou prioritou ako napríklad daňové výhody a investičné stimuly pre podnikateľov, na ktoré dáva vláda v roku 2013 takmer 44 miliónov eur, alebo ako kúpa súkromných zdravotných poisťovní, stavba národného futbalového štadiónu, či tretí kanál STV,“ dodáva analytik Goliaš.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:42