StoryEditor

Zvolenskej plán zafunguje až budúci rok

16.04.2012, 00:00

Prerozdeľovanie zdravotných odvodov medzi poisťovňami na základe chorobnosti pacientov prinesie prvé výsledky až na budúci rok. Akútny problém nemocníc s nedostatkom peňazí na vyššie platy zdravotníkov sa týmto opatrením, ktoré ohlásila ministerka Zuzana Zvolenská (Smer-SD), tak ľahko nevyrieši. "Prvé spravodlivé prerozdelenie bude až niekedy v októbri či novembri," priznala pre HN Zvolenská. Reálny efekt možno podľa nej očakávať až v roku 2013.

Najviac poistencov s diagnózami má štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Nové prerozdelenie by jej podľa odhadov malo zabezpečiť 30 až 40 miliónov eur navyše. Tie má potom poisťovňa rozdeliť nemocniciam. Zákon, ktorý to má presadiť, by mal parlament schvaľovať v máji.

Rezerva zrejme zostane
Kde zatiaľ nemocnice nájdu peniaze na vyššie platy sestier a lekárov, nie je stále jasné. Premiér Robert Fico (Smer-SD) priamo nepotvrdil, že vláda uvoľní 50-miliónovú rezervu v rozpočte. Tú ako riešenie ponúkala minulá vláda, keď sa vyššie platy zdravotníkov schvaľovali. "Teraz sa to dá len cez poisťovne a už by sme tie peniaze nevideli. Druhá možnosť je pozvať všetky sestry na ministerstvo, a tam im vyplácať mzdy. Ale tak to nejde," povedal. Peniaze z rezervy môžu podľa neho sestry dostať, až keď ministerka Zvolenská vymyslí adresný systém, ako im ich dať.

Druhým z riešení, ktoré predstavila ministerka, je stop pre zmenu pri posudzovaní platobnej schopnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne. To sa totiž malo od júla sprísniť, vďaka čomu štátna poisťovňa vykázala za prvé dva mesiace tohto roku zisk 31,5 milióna eur. "Ak sa zmenia kritériá, môžeme tento zisk rozpustiť a použiť ho na úhradu zdravotnej starostlivosti," informovala hovorkyňa Dana Gašparíková. Podľa Zvolenskej poisťovňa zbytočne kumulovala na účte obrovské sumy, čo považuje za nadštandardné. "Znamenalo to predprípravu na jej rozdelenie a prípadnú privatizáciu," tvrdí.

Poisťovňa v ohrození?
Analytik INEKO Dušan Zachar si myslí, že mäkšie pravidlá solventnosti prinesú riziko, že poisťovňa nebude vedieť zabezpečovať vlastnými zdrojmi úhradu svojich záväzkov. Rezervy podľa neho poskytujú väčšiu istotu v prípade krízových situácií či bankrotu, že sa jej veritelia a pacienti domôžu svojich nárokov. "Nedostatočné pravidlá platobnej schopnosti viedli v minulosti pri krachu zdravotnej poisťovne Perspektíva k tomu, že oprávnené pohľadávky poskytovateľov bola vláda nútená uhradiť zo štátneho rozpočtu," pripomenul Zachar.

Exminister Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že zákony, ktoré chce predložiť Zvolenská, pripravil rezort pod jeho vedením. "Objavila riešenia situácie v mojom šuflíku. Nebyť pádu vládu a predčasných volieb, bol by som ich predložil," vyhlásil. Potvrdzuje sa podľa neho, že peniaze na platy sestier v zdravotníctve sú. "Tých 31,5 milióna eur môže brať Robert Fico ako darček. Verím, že keď bude o štyri roky končiť, odovzdá novej vláde aspoň podobný darček." Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:51